RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Привчили корів до туалету: в Німеччині придумали, як зменшити викиди парникових газів, відео

Всім добре відомо, що вихлопи від транспорту і різних виробництв сприяють посиленню парникового ефекту в атмосфері Землі. Але є ще одна сфера діяльності людини, яка теж є досить проблемною в цьому сенсі. Худоба щодня виробляє величезну кількість вуглекислого газу, аміаку та метану, парникова дія якого набагато сильніша.

Дослідники вже давно намагаються знайти способи вирішення цієї проблеми. І зараз в цьому питанні, повідомляє видання BBC News, вдалося зрушити з мертвої точки завдяки туалетам.

Вчені з Німеччини змогли навчити велику рогату худобу користуватися спеціальним туалетом, після чого зібрали їхню сечу і обробили. На їхню думку, це допоможе скоротити викиди парникових газів в атмосферу.

Аміак з коров'ячої сечі перетворюється в парниковий газ закис азоту, коли він змішується з грунтом.

У всьому світі близько 10% всіх викидів парникових газів в результаті діяльності людини припадає на велику рогату худобу.

В ході експерименту було відібрано 16 корів. Їх намагалися привчити до використання спеціального туалету, який отримав назву "MooLoo". Дослідження проводилося на фермі, що належить Дослідницькому інституту біології сільськогосподарських тварин.

Методика проста: спочатку тварин поміщали в загороду і "нагороджували" їжею за сечовипускання. Після цього їх поміщали в зону поруч з MooLoo і нагороджували за те, що вони підійшли до загороди і помочились.

Тих, хто мочився за межами MooLoo, кропили водою протягом трьох секунд.

На третьому етапі дослідження відстань до MooLoo збільшили, продовживши "нагороди" і "покарання".

До кінця цих "тренувань" вчені виявили, що 11 з 16 корів успішно привчилися до MooLoo.

Більш того, телята показали рівень продуктивності навчання, який можна порівняти з рівнем дітей. А маленьких дітей вони і зовсім перевершили.

Дослідники говорять, що уловлювання 80% сечі великої рогатої худоби в такій моделі, як MooLoo, може привести до скорочення викидів аміаку на 56%.

Вони також говорять, що зниження рівня сечі в житлових приміщеннях тварин поліпшить їхню гігієну і благополуччя.

Раніше ми також повідомляли про те, що еколог попередив про жорсткі наслідки глобального потепління. За його словами, аномальних катаклізмів буде ставати все більше.