RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Нобелівська премія 2021: названо лауреата з літератури

Танзанійський письменник Абдулразак Гурна отримав Нобелівську премію з літератури в 2021.

Про це повідомляє Нобелівський комітет.

Гурни нагородили "за його безкомпромісне і співчутливе проникнення у наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами і континентами".

За словами членів комітету, письменник вражає своєю прихильністю до істини і відразою до спрощення. У своїх творах він відходить від стереотипних описів і відкриває очі на Східну Африку з її різноманітною культурою, яка для багатьох залишається невідомою.

"У літературному всесвіті Гурни все змінюється - спогади, імена, особистості. Нескінченне дослідження, рухоме інтелектуальною пристрастю, присутнє у всіх його книгах, і рівному мірою помітне як зараз у "Загробному житті" (2020 року), так і тоді, коли він почав писати як 21-річний біженець", - йдеться в повідомленні комітету.

Зараз Гурна проживає у Великобританії та очолює аспірантуру на кафедрі англійської мови в Кентському університеті. Всього він написав 10 романів і кілька оповідань. Найвідоміші з них - "Рай" (1994), який свого часу увійшов до шорт-листа Букерівської премії, "Біля моря" (2001) та "Дезертирство" (2005). Тема життя біженця розкривається у всіх його творах.

Раніше ми писали, що в Нобелівської премії з хімії знайшли український "слід".