RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Мексиці виявили сотні артефактів майя: еліта використовувала їх при важливих політичних або релігійних дійствах

Археологи в Мексиці повідомили про сотні артефактів часів майя, знайдені уздовж маршруту будівництва "Потяга Майя" на півострові Юкатан. Також дослідники знайшли керамічний посуд, який використовувала правляча еліта в ті часи.

Про це пише CNN Style.

Науковці Національного інституту Мексики антропології та історії (INAH) Ілеана Ечаурі Перес і Іліана Анкона Арагон розповіли, що знахідки були розташовані від курганів до баз зі складною архітектурою.

Один з артефактів виглядав як посудина з носиком з опорами в формі жіночих грудей. Він датується протокласичним періодом і йшов в наборі з чашею як підношення. За словами археологів, посудини використовувала еліта того часу у важливих моментах політичного і релігійного характеру. Посудина для розливання, як припускають вчені, використовувався для топленного шоколаду, а також парфумів.

За даними попереднього аналізу, майя довго проживали на території, де знайшли різні артефакти мексиканські археологи - від середнього докласичного періоду (700 р до н.е. - 850 р н.е.) до кінця пізнього класичного періоду.

Фото: inah.gob.mx

Фото: CNN Style

Нагадаємо, на острові Крит знайшли стародавні сліди ніг, залишені приблизно 6 мільйонів років тому.