RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Знахідка, вкрита таємницями: у Єгипті натрапили на саркофаг із принцесою, фото

Археологи виявили в Єгипті саркофаг із принцесою, яку спочатку помилково прийняли за короля.

Про це повідомляє видання Express.

До кінця XIX століття багато гробниць великих людей, розкиданих по Долині царів, були або виявлені і розкопані, або розграбовані як стародавніми, так і сучасними розкрадачами гробниць.

Однак навіть до цього дня гробниці, як і раніше, можна знайти по всьому Єгипту.

Минулого року нова знахідка була зроблена у Дахшурі. Цього разу в королівському некрополі, розташованому в пустелі на західному березі Нілу, приблизно за 40 кілометрів від Каїра.

Серед артефактів і реліквій, знайдених усередині, була труна, яка спочатку вважали королівською, враховуючи той факт, що вона була поміщена усередині піраміди. Пірамідальні поховання, зазвичай, призначалися для правителів.

Відкриття було досліджено під час показу документального фільму Смітсонівського каналу "Таємниця загубленої піраміди".

Фрагменти дерева, що знаходяться в похоронній камері, були зібрані разом командою, яка працює під керівництвом єгиптолога доктора Ясмін Ель-Шазлі.

Разом вони утворили кришку труни з красиво вирізаним обличчям.

Доктор Шазлі сказав: "Труни зазвичай мали риси, схожі на риси власника.

Але вони були ідеалізовані, тому що так вони будуть виглядати вічно".

Хоча дослідники розпочали роботу з вірою в те, що це був король, після реставрації незабаром з'ясувалося, що це не так.

Як зазначила оповідач документального фільму: "Реставрація виявила щось дивне: це не король. Насправді це загадкова жінка".

Доктор Шазлі пояснила, що на кришці труни зображено людину, яка носить щось, зване перукою Хатор - предмет одягу, популярний в епоху Середнього царства. Їх носили лише жінки.

Поряд з жінкою було знайдено скриню, вкриту ієрогліфами, які, як спочатку сподівалися дослідники, допоможуть розшифрувати її особистість.

Тим не менш, місце, де мало бути її ім'я, було найбільш пошкодженою частиною.

Але єгиптолог змогла розшифрувати решту напису і пояснила: "Що надзвичайно важливо в цій скрині, так це те, що ми знаємо, що вона належала принцесі, тому що тут написано: "Дочка короля".

Не лише її ім'я залишалося загадкою, а й причина того, чому її поховали у піраміді.

Професор Ейдан Додсон з Брістольського університету сказав: "Такий вид піраміди притаманний лише королеві. Це не те, чого можна очікувати від молодшого члена королівської родини. Зазвичай у принцеси була б просто гробниця та камера внизу, що робить все це справжньою загадкою".

Щоб більше дізнатися про принцесу, команда звернула свою увагу на час, у якому вона жила. Це часи Середнього царства Єгипту.

Середнє царство, що тривало з 2030 по 1650 рік до нашої ери, відоме як класична епоха Єгипту.

Усередині Каїрського музею знаходяться деякі зі скарбів іншої принцеси Середнього царства, Хенмет, яка, як сподівалися дослідники, допоможе їм у розкритті особи загадкової жінки.

Хто саме є батьком Хенмет, невідомо, але, судячи з місця її поховання поруч із пірамідою Аменемхата II, дослідники вважають, що цілком імовірно, що вона була його дочкою.

Тримаючи в руках прикрасу, яка колись належала їй, доктор Шазлі сказала: "Ми маємо корону принцеси Хенмет з Дашура".

"Вона зроблена із золота та інкрустована напівдорогоцінним камінням. А тут, попереду, у нас є гілка з дуже хитромудрим листям і квітами. Це намисто дуже витончене".

Вказуючи на крихітну деталь корони, вона продовжила: "Це, наприклад, символ життя, анх. І цей це ще й дуже відомий амулет - це Око Гора, яке допомагає захистити власника".

"Нещодавно виявлена гробниця, ймовірно, містить матеріал, дуже схожий на цей. Багато золота, тому, ймовірно, її давним-давно пограбували".

Але її особистість залишається загадкою, яка ще не вирішена.

Раніше ми також повідомляли про те, як археологи при розкопках царських гробниць знайшли найдавніші фігурки Будди.