RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

В Австралії знайшли унікальну тварину - у неї понад 1000 ніг: фото

В Австралії американські біологи виявили невідомий раніше унікальний вид багатоніжок. Кожна особина пересувається за допомогою більш ніж тисячі ніг. Якщо точніше, то їхня кількість – 1306. Це абсолютний рекорд у тваринному царстві.

Про це повідомив портал Naked-science.

Новий вид отримав назву Eumillipes persephone. Перше слово можна перекласти як "справжня тисячоніжка". Друге означає давньогрецьку богиню підземного царства Тартар – дружину Аїда Персефону.

Ця багатоніжка стала першим представником цього класу, у якого і справді є така кількість кінцівок (англійською багатоніжок називають "тисячоніжками"). Біологи віднесли її до загону Polyzoniida).

Унікальне членистоноге було виявлено у східній частині австралійського регіону Голдфілдс-Есперанс, у геологічній розвідувальній свердловині, на глибині близько 60 метрів. Забарвлення цієї багатоніжки, як у багатьох жителів цього місця, бліде. Очі відсутні. Тварина повністю покладається на пару антен, за допомогою яких вона орієнтується у повній темряві. У кожному сегменті тіла багатоніжки є залози з токсичним алкалоїдом. Він потрібний для захисту від хижаків.

Але головне, багатоніжка демонструє дивовижний приклад "суперелонгації" - подовження тіла за рахунок збільшення кількості сегментів. За підрахунками вчених, кількість сегментів досягає 330. При цьому довжина багатоніжки становить лише 9,5 см.

Раніше ми повідомляли, як вчені помітили істоту з глибини напівпрозорої голови.