RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Схожий на пиріг із пудрою: вчені показали фото крижаного кратера на Марсі

Учені виявили кратер на Марсі за допомогою орбітального апарату ExoMars Trace Gas Orbiter.

Про це повідомляється на сайті ESA.

Так, Європейському космічному агентству (ESA) вдалося сфотографувати кратер, який своїм зовнішнім виглядом нагадує пиріг, присипаний пудрою, ще 5 липня 2021 року, але фото оприлюднили лише зараз.

Кратер, довжиною чотири кілометри, розташований у Великій Північній рівнині червоної планети. Його північні схили частково заповнені льодом, оскільки саме на цю частину потрапляє найменша кількість сонячного світла протягом року. Саме лід так нагадує солодку присипку.

Темне окантування, чітко видиме на краю кратера, ймовірно, складається з вулканічних матеріалів, таких як базальт. Вільна частина від льоду була сформована еоловими процесами, тобто активністю вітру, який здатний викликати ерозію, переносити й відкладати гірські породи.

Космічний апарат прибув на Марс у 2016 році і розпочав повноцінну наукову місію ще через два роки. За його допомогою ученим вдається робити надзвичайні знімки червоної планети, а також детально вивчати природу виникнення домішок метану, водяної пари й інших газів в атмосфері Марса.

Раніше ми писали, що NASA запустило до космосу найпотужніший у світі телескоп.