RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені розкрили інтимний секрет єгипетського фараона Аменхотепа I: фото мумії

Єгипетські вчені дослідили муміфіковані останки фараона Аменхотепа I, який помер у XVI столітті до нашої ери, за допомогою комп’ютерної томографії (КТ), яка дозволила їм дізнатися цікаві подробиці. Фараон був обрізаний і мав добрі зуби.

Про це пише Daily Mail.

На відміну від інших мумій, виявлених у XIX і XX століттях, мумію Аменхотепа I ніколи не розкривали єгиптологи через її відмінний стан. Проте експерти Каїрського університету використали КТ, щоб вивчити останки фараона, не знімаючи пов'язок.

"Розпакувавши мумію в цифровому вигляді та "знявши" її віртуальні шари - маску, бинти та саму мумію, ми змогли вивчити цього фараона, який добре зберігся, з безпрецедентними подробицями", - зазначив радіолог Сахар Салім з Каїрського університету та проекту "Єгипетські мумії".

З'ясувалося, що Аменхотепу I було 35 років, він мав зріст 170 см та добрі зуби. Також вчені виявили, що фараона було обрізано.

“У своїй обгортці він носив 30 амулетів та унікальний золотий пояс із золотими намистами”, – додав професор Салім.

Також вчені виявили подібність Аменхотепа I з його батьком – в обох було вузьке підборіддя, маленький вузький ніс, кучеряве волосся і злегка виступаючі верхні зуби.

Водночас експерти не змогли встановити причину смерті фараона, оскільки не виявили слідів серйозних захворювань або ран, отриманих ним за життя.

"Його нутрощі було видалено першими муміфікаторами, але не його мозок або серце", - сказав Сахар Салім.

Нагадаємо, Аменхотеп I – другий правитель 18-ї династії Єгипту, який помер близько 1506–1504 років. до н.е.

Раніше австралійські вчені провели комп'ютерну томографію та радіовуглецеве датування мумії та труни, які нині перебувають у Сіднейському університеті. Виявилося, що останки належать не знатній жінці, ім'я якої вказано на кришці труни, а зовсім іншій людині.