RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

​Головні знахідки 2021 року: п'ять відкриттів про динозаврів, зроблених вченими

У 2021 році вченим вдалося зробити дивовижні відкриття про динозаврів. Під кінець року презентовано п'ять найцікавіших знахідок.

Про це повідомляє сайт Рopmech.

Найбільш незвична скам'яніла частина організму динозавра

Раніше науковці виявляли ріні останки організму динозаврів, серед яких найчастіше - кістки, зуби, відбитки шкіри, пір'я. Однак ніколи не знаходили клоаку. На початку 2021 року вченими Брістольського університету, Велика Британія, було вперше виявлено скам'янілу частину тіла динозавра, призначену і для випорожнення, і для відкладання яєць.

Найбільш довгий динозавр в історії

Цього року вчені знайшли нові останки найбільш довгого динозавра в історії Supersaurus. Розкопки засвідчили, якою великою міг бути даний вид. З'ясувалося, що довжина динозавра Supersaurus, який харчувався рослинами, досягала 39-42 метрів.

Швидкість динозавра

Як свідчить аналіз двох слідів у північній частині Іспанії, швидкість м'ясоїдних динозаврів становила майже 45 кілометрів за годину! Сліди належать двом різним м'ясоїдним тваринам, які бігали по дну озера на початку крейдяного періоду. Проте, згідно з окремим дослідженням, яке було опубліковано у квітні, найвідоміший динозавр-хижак Tyrannosaurus rex - був надто повільним. Середня швидкість не перевищувала 5 кілометрів за годин, що відповідає швидкості людської ходьби.

Унікальна особливість виду

2021 року палеонтологам вдалося виявити новий вид анкілозаврів у Південній частині Землі, особливість яких - унікальний хвіст. Вчені розповідають, що коли надконтинент Пангея розпався, у анкілозавра на північному суперконтиненті з'явилися хвости з шипами і кийками. Також у Чилі виявили анкілозаври Stegouros elengassen, які еволюціонували зовсім по-іншому. Вони мали хвіст, схожий на меч.

Найбільша виявлена популяція

Вчені з'ясували, що за 2,5 мільйона років вкінці крейдяного періоду налічувалося 2,5 мільярда особин динозаврів Tyrannosaurus rex. Науковці дослідили всі фактори, які могли впливати на щільність і кількість цього виду. Результати їх дуже здивували, бо науці відомо тільки сто особин тиранозаврів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Китаї вчені знайшли ідеальний зародок динозавра.