RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Красуня з карими очима: вчені відновили зовнішність відомої єгипетської мумії

Судмедексперти відновили зовнішність мумію Шеп-ен-Ісіди, яка була виявлена в сімейній гробниці в 1819 році.

Про це пише ізадні "Навколо світу".

Заупокійний комплекс, у якому археологи виявили мумію Шеп-ен-Ісіди та її батька, розташований на західному березі річки Ніл у Єгипті. На сьогоднішній день цінна знахідка зберігається у бібліотеці абатства Святого Галла у Швейцарії.

"Виходячи з анатомічного віку жінки та форми її труни, вона, мабуть, народилася близько 650 р. до н.е. і померла між 620 і 610 р. до н.е., тобто у віці 30-40 років", - зазначили вчені.

Проектом реконструкції зовнішності займався Дослідницький центр FAPAB на Сицилії та Університет Фліндерса в Австралії. В експерименті також брав участь Сісеро Мораєс – 3D-дизайнер із Бразилії.

Проаналізувавши череп мумії, фахівці дійшли висновку, що Шеп-ен-Ісіда була вродливою жінкою. За допомогою комп'ютерної томографії та морфологічних даних, команда експертів поступово створювала "живі шари" на скелеті, додаючи тканини, очі та шкіру. Пізніше на макет стали наносити дрібні деталі, такі як крихітні ластовиння навколо носа.

Не виключено, що дівчина через своє єгипетське походження мала карі очі та оливкову шкіру. Реконструкція також показала, що Шеп-ен-Ісіда мала особливу прикмету - верхня щелепа злегка виступала над нижньою, створюючи ефект прочиненого рота.

Раніше ми повідомляли, що вченим вдалося витягти ДНК мумій з незвичайної речовини.