RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Використовувалися замість блокнотів: у Єгипті знайшли тисячі стародавніх уламків глечиків, фото

У давньоєгипетському поселенні Атрібіс, розташованому в 125 км від Луксора, було знайдено понад 18 тисяч блокнотів на уламках глеків та інших гончарних виробів.

Про це повідомляє “Dailymail”.

Такі “записки” називаються остраки, відзначають дослідники. У них містилася інформація про побутові подробиці у Стародавньому Єгипті 2000 років тому. Велика кількість “записних книжок” була пов'язана зі шкільним навчанням, включаючи списки місяців, чисел, арифметичні завдання та граматичні вправи.

Також, на них було задокументовано списки імен, покупок їжі та предметів повсякденного побуту, а деякі включають рядки, написані учнями у покарання за якусь невідому провину.

Єгиптяни широко використовували такий матеріал для письма, оскільки він був доступним для більшості, на відміну від дорогого папірусу.

Близько 80 відсотків черепків надписано демотичним шрифтом, який був звичайним адміністративним шрифтом у періоди Птолемея та Риму. Експерти пояснили, що ця писемність виникла з ієратика приблизно після 600 р. до н.е.

Серед знахідок на другому місці — остраки з грецьким шрифтом, але команда також виявила написи ієратичним, ієрогліфічним і, рідше, коптським та арабським шрифтами.

Раніше ми писали, що археологи знайшли в Єгипті втрачений 4500-річний "Храм сонця".