RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Зарахування дитини-переселенця до першого класу: які потрібні документи

Внаслідок віроломного вторгнення Російської Федерації в Україну мільйони громадян нашої країни були змушені покинути свої домівки. Насамперед – це сім'ї з дітьми.

На сайті освітнього омбудсмена розповіли, як оформити дитину-переселенця до першого класу і які для цього потрібні документи.

Зарахування дітей до шкіл здійснюється, як правило, до початку навчального року за місцем проживання. Тими, що проживають на території обслуговування навчального закладу, вважаються жителі, які мають прописку або зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Відповідно до листа Міносвіти від 16 квітня 2022 р. № 1/4202-22 “Про зарахування до перших класів закладів загальної середньої освіти” школи повинні сприяти оформленню дітей ВПО та не відмовляти у прийнятті документів.

Для зарахування дитини до першого класу один із батьків, опікунів або інших законних представників у визначені місцевою владою строки має подати заяву до школи, яка обслуговує територію її проживання.

Таку заяву можна подавати як особисто, так і електронною поштою, факсом або іншим зручним способом.

До заяви слід додати:

  • копію та оригінал свідоцтва про народження дитини або документа, що засвідчує її особу;
  • оригінал чи копію медичної довідки за формою №086-1/о.

Також в умовах дії воєнного стану необхідно надати один із нижченаведених документів:

  • довідку про взяття на облік ВПО;
  • довідку про звернення за захистом в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист.

Якщо дитина-переселенець не має свідоцтва про народження або іншого документа, що засвідчує особу, її зараховують до школи без такого документа. У такому разі керівник навчального закладу зобов'язаний невідкладно повідомити про це орган опіки та піклування, щоб сприяти оформленню свідоцтва.

Щодо медичної довідки, то її відсутність не є підставою для відмови у зарахуванні до 1 класу. Проте строки її надання необхідно погодити з керівництвом школи та донести документ не пізніше початку навчального року.

Раніше в Україні запрацював освітній чат-бот EducationUaBot, який допоможе відновити документи про освіту або знайти школу за кордоном.