RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Як виглядає найрідкісніша і найпотужніша блискавка, що зачепила нижній край космосу: фото

Американські науковці зафіксували гігантську і найпотужнішу за тисячу років блискавку над Оклахомою в США, яка була спрямована в космос з верхнього боку хмари. Дослідники з'ясовували, що цей вид блискавки викинув вгору енергії приблизно в 60 разів більше за звичайну блискавку.

Про це повідомляє Live Science, опублікувавши фото найпотужнішої блискавки з посиланням на дослідників із Science Advances.

Несподівано стрільнувши вгору на 80 кілометрів з вершини хмари, блискавка своїми гігантськими струменями зачепила нижній край космосу. Рідкісний вид блискавки, який буває раз за тисячу років, випромінює приблизно в 60 разів більше енергії, ніж звичайна блискавка.

"Передача заряду майже вдвічі перевищує попередній найбільший вид гігантського струменя і можна порівняти з найбільшим із коли-небудь зареєстрованих для ударів хмари об землю", — розповіли науковці.

Вони проаналізували відео від цивільного науковця зі штату Техас за 14 травня 2018 року, де зафіксовано гігантський струмінь при слабкому освітленні, який вирвався з верхньої частини хмари, а потім з'єднався із зарядженими частинками в іоносфері, що на 96 км вище за землю. Також це явище зафіксували інші системи спостереження.

Фото: Chris Holmes/livescience.com

"Найбільш високочастотні радіохвильові випромінювання джета (такі, для виявлення яких створено LMA) походять від невеликих структур, які називаються стрімери, які розвиваються на самому кінчику блискавки і створюють прямий електричний зв'язок між хмарою і верхньою і нижньою іоносферою. Водночас найсильніший електричний струм протікав значно позаду стрімерів, дільниці, званому лідером", — йдеться у повідомленні.

Стрімери були холодними, а лідер дуже гарячим, що призвело до удару блискавки. Її удар угору експерти пояснюють тим, що є блокування, яке не дозволяє блискавки вийти через нижню частину хмари.

"З якоїсь причини зазвичай відбувається придушення розрядів хмар на землю. Без грозових розрядів, які ми зазвичай бачимо, гігантський струмінь може зменшити накопичення надлишкового негативного заряду в хмарі", - повідомив провідний автор дослідження, науковий співробітник Технологічного дослідницького інституту Джорджії Леві Боггс.

Нагадаємо, на заході Куби попадання блискавки призвело до масштабної пожежі на базі зберігання нафти. Як мінімум, одна людина загинула, понад сотню постраждали, деякі – у критичному стані.