RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Голландські рибалки підняли з дна унікальну знахідку, якій близько 500 років: фото

Біля узбережжя одного Текселя, з голландських Вадденських островів, рибалки виявили різьблену дубову носову фігуру військового корабля, яка причепилася до рибальських сіток. Археологи з Нідерландів вважають, що це деталь військового корабля часів Вісімдесятирічної війни, яка тривала з середини 1500-х до середини 1600-х років.

Про це повідомляє Аrkeonews.

На морському дні осад зберіг статую від руйнування деревини. Фігура зображує людину з фригійською шапкою, яка є символом свободи та незалежності.

"Фирігійці були поневолені римлянами. Рабов голили налисо. Коли їх звільняли з рабства, носили шапку, щоб приховати свою лисину та позначити свою свободу", - пояснив археолог Міхіль Бартельс.

Асоціація свободи з червоними фригійськими або так званими "вільними" шапками притаманна європейській та колоніальній культурам. Такі шапки мають форму м'якого конічного капелюха із загнутим уперед верхом. Шапка стала символом вірності республіканській справі, коли їх носили як значок за часів Французької та Американської революцій наприкінці 1700-х років.

Фото: twitter.com/VictorAyal

Фото: twitter.com/VictorAyal

Фото: twitter.com/VictorAyal

Фото: twitter.com/VictorAyal

Нагадаємо, у шведському Ямтланді знайдено перше гірське жіноче поховання вікінгів, а в ньому – артефакти, яким понад тисячу років.