RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

На Марсі може бути рідка вода: вчені знайшли нові докази

Учені вже десятки років намагаються підтвердити наявність води на Марсі – у недавньому дослідженні вони використовували вимірювання форми верхньої поверхні крижаної шапки та комп'ютерне моделювання того, як вода під нею вплине на поверхню.

Про це повідомляє dailymail.

Зазначається, що це є великим проривом у пошуках життя на Червоній планеті.

"Це вселяє надію на те, що в минулому, коли клімат був менш суворим, на планеті було середовище, придатне для життя", - заявив один із авторів дослідження.

Втім, вчені також зазначили, що наявність рідкої води на Марсі зовсім не означає наявність живих істот. Адже незважаючи на те, що вода є невід'ємним компонентом життя, рідина під південним полюсом, ймовірно, дуже солона – інакше при таких низьких температурах вона не могла б бути в рідкому вигляді.

Міжнародна дослідницька група, до якої також входили вчені з Університету Нанта та Університетського коледжу Дубліна, використовувала вимірювання форми верхньої поверхні крижаної шапки за допомогою лазерного альтиметра космічного корабля, щоб виявити тонкі закономірності в її висоті. Потім вони показали, що ці моделі відповідають даним комп'ютерної моделі про те, як маса води під крижаною шапкою вплине на поверхню.

На обох полюсах Марса є товсті водяні крижані шапки. Однак, на відміну від крижаних щитів Землі, під якими є великі підльодовикові озера та водні канали, полярні крижані шапки Марса, як вважалося, повністю промерзли до корінної породи через холодний клімат Червоної планети.

Температура на Марсі становить близько 63°C, але взимку на полюсах може опускатися до -104°C.

Раніше ми писали, що міні-вертоліт NASA здійснив черговий політ на Марс.