RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Норвегії знайшли скарб епохи вікінгів: фото

У центральній частині Норвегії виявили скарбницю, в якій були заховані срібні прикраси епохи вікінгів.

Про це пише видання Arkeonews.

Клад, знайдений у районі Трондхейму, складається з 46 срібних предметів - два персня, пошкоджені монети, браслети, намисто та інші прикраси. Виявлені скарби, за даними ЗМІ, датуються епохою вікінгів.

Читайте також: У Британії під універмагом знайшли сотні скелетів – половина дитячі: фото

Як зазначають журналісти, знахідку було зроблено випадково. Приватний металошукач Павло Беднарські спершу наткнувся на два невеликі срібні каблучки, а через час у землі почали виявлятися інші цінні предмети. "Археолог" витяг 46 предметів, які були закопані на глибині до 7-10 сантиметрів.

Змивши глину з одного з предметів, Беднарські зрозумів, що виявив щось археологічне, і повідомив про це муніципальну владу.

"Це досить виняткова знахідка. Пройшло багато років відтоді, як у Норвегії було знайдено такі великі скарби епохи вікінгів. Ця знахідка відноситься до того часу, коли виважені срібні вироби використовувалися як платіжний засіб. Ця система називається ваговою економікою і використовувалася в перехідний період між бартерною та монетною економікою", - прокоментувала знахідку науковий співробітник та археолог Музею науки NTNU Біргіт Майкснер.

Тільки чотири з семи знайдених монет мають певну дату. Водночас, як вважають у Музеї науки, платіжні кошти датуються VIII століттям нашої ери.

Раніше ми розповідали, що археологи знайшли точне місце поховання святого Миколая.