RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли у Єгипті унікальні портрети мумій: фото

У Єгипті науковцям вдалося натрапити на унікальні, добре збережені портрети мумій. Подібні знахідки вважаються рідкісним успіхом.

Про це повідомляє livescience.

Читайте також: Знищило все живе: вчені виявили, що викликало цунамі на Марсі 3 млрд років тому

Як зазначається, портрети, написані на лляних саваннах мумій, знайшли археологи, які займалися розкопками у Файюмі, стародавньому місті Філадельфія за 120 кілометрів на південний захід від Каїра. Місто заснували під час правління Птолемеїв (304−30 рр. до н. е.), коли правила династія фараонів з одного роду з Александром Македонським.

Як розповів керівник археологічної експедиції Басем Гехад, під час розкопок у стародавньому некрополі археологи виявили два повні портрети мумій.

"Люди, які були поховані з дорогими портретами, ймовірно, належали до вищого середнього класу або еліти", - каже він.

На думку вченого, зображення створили художники, які прибули з Александрії, єгипетського міста, розташованого на узбережжі Середземного моря.

Вченим рідко випадає нагода знайти портрети мумій, зважаючи на розграбування багатьох гробниць в Єгипті.

Зокрема, така доля спіткала філадельфійське поховання - розкрадачі гробниць погосподарювали там у 1880-х роках. Деякі артефакти продали віденському колекціонеру Теодору Графу.

Ще науковці знайшли залишки некрополя, статую єгипетсько-грецької богині кохання Ісіди-Афродіти, залишки папірусів з текстами єгипетським скорописом та давньогрецькою мовою.

Раніше ми писали, що на дні океану дослідники знайшли "заповідник" з невідомими істотами.