RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Науковці перерахували вік календаря Мая: що показало дослідження

Завдяки лазерному картографуванню, дослідники з'ясували, що 260-денному календарю плем'я Мая, яке жило у Мексиці та Центральній Америці, може бути більше ніж 3 тисячі років. Вони встановили нові об'єкти, завдяки яким Мая вираховували дні.

Відповідне дослідження опубліковано в журналі Science.

Читайте також: Навіщо давні мая використовували ртуть: науковці розкрили секрет

Хронометристи завжди в одній послідовності фіксували плин часу за комбінацією з 13 чисел і 20 символів. Свідчення про даний винахід походили з фрески з Гватемали, на якій був фрагмент з ієрогліфами, датоване 300 роком до нашої ери.

"Ми знаємо, що він дуже старий. У нас просто не було прямих доказів цього", - зазначив епіграфіст з Техаського університету Девід Стюарт.

Завдяки лазерному картографуванню вдалось виявити близько 500 стародавніх пам’яток, за якими вираховували дні стародавнє плем'я Мая. Більшість з них поки що не досліджено.

Зараз науковці з'ясували, що майже 90% цих знахідок мають архітектурні точки, що вирівнюються зі сходом сонця у певні дати. Зазвичай світанки припадають на 11 лютого та 29 жовтня за григоріанським календарем, а між ними є 260 днів. Також виявили "відстані" у половину цього терміну, тобто 130 днів.

Орієнтація деяких комплексів була відповідна циклам Венери та Місяця, що пов’язані із сезоном дощів і вирощуванням кукурудзи. Найдавніші з них датуються орієнтовно 1100 роком до нашої ери. Дослідники вважають, що цей календар є такого ж віку, як і відповідні знахідки, а може навіть старше.

"Нові результати представляють хороші, переконливі докази того, що календар Майя виник ще до того, як ми маємо фактичні письмові докази цього. Побачити це з архітектурної точки зору - це фантастика", – зазначив Стюарт.

Найдавнішими спорудами, які досліджували фахівці, належать до того часу, коли групи людей лише починали переходити до сільськогосподарського устрою, а тому тільки починало набувати більшого значення вирощування кукурудзи. У цьому їм допомагав 260-денний календар. Він вказував, коли певних ресурсів буде більше.

Нагадаємо, раніше група археологів виявила в Мехіко скарбницю ритуальних підношень ацтеків, вік яких може перевищувати 500 років.