RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Єгипті відреставрували папірус із закляттями Книги мертвих: чим унікальний

У величезному некрополі стародавньої єгипетської столиці Мемфіс, регіоні Саккара, дослідники виявили гігантський 16-метровий стародавній папірус.

Як пише ресурс Ancient Origins, папірус такого розміру та якості не знаходили вже більше століття.

Артефакт, датований 50 роком до н.е., містить уривки та зображення єгипетської Книги мертвих.

Читайте також: Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

Спочатку вчені вважали, що сувій має завдовжки 9 метрів, але після ретельної реставрації виявилося, що його довжина на 7 метрів більша.

"Документ" назвали "Папірусом Вазірі" на честь Мостафи Вазірі, генерального секретаря Вищої ради у справах старожитностей

Сам артефакт, який виявили всередині однієї із 250 гробниць, містить тексти з Фараонської книги мертвих свого власника Ахмосе. Його ім'я у манускрипті згадується 260 разів. Манускрипт містить 113 розділів із Книги мертвих, а також сцени поклоніння Ахмосі Осірісу.

Фараонова книга мертвих — це заупокійний текст, який ховали разом із померлим у його гробниці. Тексти містять заклинання, які мають допомогти померлому у потойбічному світі.

Наразі папірус виставлений у Каїрському музеї для загального огляду, але незабаром стане експонатом Великого єгипетського музею у Гізі, де планується зібрати близько 50 тисяч артефактів.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили 50 саркофагів віком 2500 років, які були знайдені в могильних шахтах похоронного храму цариці Наерт на південь від Каїра.