RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Археологи знайшли загублений храм шумерського бога війни: фото

На південному сході Іраку у центрі стародавнього міста Гірсу археологи виявили дивовижну знахідку – вони розкопали залишки шумерського храму, присвяченого месопотамському богу весняного грому Нінгірсу, якому близько 4500 років.

Про це повідомляє Livescience.

Як виявилося, храм був побудований із глиняної цегли та був досить популярним культурним центром у самому центрі Месопотамії — широкої території між річками Євфрат і Тигр, включаючи Ірак, східну Сирію, південно-східну Туреччину, частину західного Ірану та Кувейт. Ба більше – у ньому жили деякі древні цивілізації. Шумери були, ймовірно, найдавнішою цивілізацією у світі та першою, хто встановив релігію та кодекс законів.

Читайте також: Знахідка року: в Єгипті виявили найдавнішу "золоту" мумію та фігурки у чудовому стані

"У центрі міста Гірсу ми виявили — і зараз продовжуємо розкопки — одне з найважливіших священних місць усієї стародавньої Месопотамії: храм, присвячений головному богу Гірсу", — прокоментував знахідку Себастьєн Рей, куратор стародавньої Месопотамії та провідний археолог Британського музею в Лондоні.

Вперше залишки міста Гірсу було виявлено у 1877 році французьким археологом Ернестом де Сарзеком. Тод він вилучив усі артефакти, які вдалося знайти, у тому числі й 4000-річну статую шумерського царя Гудеа, який правив містом наприкінці третього тисячоліття до нашої ери. Після цього вважалося, що розкопувати уже нічого, але нещодавня знахідка довела, що це не так.

У розкопках археологи використовували методи дистанційного зондування, аби виявити особливості місця, похованого під піском та іншими відкладеннями. Вони також створили цифрові моделі висоти, щоб зрозуміти, як змінився ландшафт після розкопок 19 століття.

"Таким чином вдалося розкопати досить велику площу цього стародавнього святилища, включаючи внутрішнє святилище, церемоніальну площу, внутрішню стіну з воротами, а також ми змогли ідентифікувати та розкопати частину огороджувальної стіни релігійного комплексу, включаючи монументальні ворота", - сказав Рей.

У храмі, який у стародавніх написах згадується як Енніну або "Білий громовий птах", містилася священна статуя бога-громовержця Нінгірсу, одного з найважливіших богів шумерського пантеону. Шумери вважали, що Нінгірсу володіє владою над весняними громами, зливами та повенями, а також керує плугом і оранкою землі.

Символом Нінгірсу був лев з крилами орла. Відомі його епітети: володар, воїн, потоп, буря Енліля, син Енліля. Після правління лагашського царя Гудеа асоціювався з Нінуртою.

Раніше ми писали, що археологи виявили відбиток величезного динозавра.