RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Вчені підтвердили вік Туринської плащаниці - таємниць менше не стало

Таємниця Туринської плащаниці століттями змушує вчених, істориків та вірян чухати потилиці. Однак нещодавно команда італійських дослідників вирішила ще раз поглянути на цю стародавню реліквію, що начебто є похоронним саваном самого Ісуса Христа. Їхні дослідження підлило масла у вогонь, стверджуючи, що цьому шматку льону насправді 2000 років.

Як пише видання The Daily Mail, їхні висновки не підтверджують, чи це похоронний саван Ісуса, але припускають, що його вік може збігатися з епохою, коли він ходив на Землі.

Що таке Туринська плащаниця?

Туринська плащаниця — це лляна тканина, на якій зображено нібито розіп’ятого чоловіка, багато хто вважає, що це похоронний саван Ісуса з Назарету. Згідно з Біблією, після того, як Ісус був розп’ятий римлянами, його тіло було загорнуто в лляний саван і покладено в гробницю, надану Йосипом з Ариматеї.

Плащаниця розміром приблизно 14 метрів у довжину та 1 метр у ширину має слабке, червонувато-коричневе зображення, на якому, здається, зображені деталі обличчя та тіла чоловіка, включаючи рани, що відповідають розп’яттю. Плащаниця зберігається в соборі Святого Іоанна Хрестителя в Турині (Італія) з 16 століття після того, як вона подорожувала різними місцями Європи.

Однак деякі дослідники заперечують ці висновки, стверджуючи, що наявність забруднень або вплив тепла могли спотворити результати. Інші дослідження, зокрема аналіз пилку та судово-медичні експертизи, припускають зв’язок із часами Ісуса, хоча ці твердження залишаються суперечливими в науковому співтоваристві.

Повна довжина Туринської плащаниці

Значення Плащаниці ще більше посилюється її статусом реліквії в християнській традиції, яка щороку приваблює до Турина мільйони паломників і туристів.

Туринська плащаниця була предметом ретельного вивчення протягом століть, і хоча деякі дослідники наважувалися стверджувати, що вона може бути автентичною, науковий консенсус все ще схиляється до того, що це середньовічне творіння, ймовірно, є хитрою підробкою. Ще в 1389 році єпископ Труа, П'єр д'Аркі, був майже впевнений, що це підробка, і навіть стверджував, що знає художника, який стоїть за нею!

Більшість скептицизму викликана ключовим дослідженням радіовуглецевого датування, проведеним наприкінці 1980-х років. Результати цього дослідження прив’язали походження Плащаниці десь між 1260 роками нашої ери та 1390 роками нашої ери, приблизно в той час, коли вона вперше задокументовано з’явилася у Франції в 1350-х роках.

Вважалося, що плащаниця була не похоронним полотном Ісуса, а середньовічним артефактом, можливо створеним для зміцнення віри чи грошових потоків. Однак не всі переконані в цих висновках. Деякі, як і автори цього дослідження, стверджують, що ці тести могли бути помилковими через забруднення. Але навіть теорія штучного походження плащаниці зіткнулася з деяким негативом.

Рентгенівське дослідження старовинної тканини

У дослідженні під керівництвом Ліберато Де Каро з Інституту кристалографії Італії вчені застосували передовий метод визначення віку стародавніх лляних ниток. Дебати були знову розпочаті Інститутом, оскільки вони застосували техніку під назвою ширококутне розсіювання рентгенівських променів для перевірки структурних деградацій у крихітному зразку з Плащаниці. Їхні результати показали, що цей шматок тканини насправді може датуватися 55-74 роками нашої ери, що, якщо це правда, означає, що йому близько 2000 років!

Результати ширококутного рентгенівського розсіювання показують, що фрагмент Плащаниці приблизно 2000 років Фото: Де Каро, Л. та ін. 2024

В чому заковика? Ці результати справедливі, лише якщо Плащаниця зберігалася в майже ідеальних умовах протягом усіх 13 століть її невідомої історії, а потім ще сім століть у Європі. Ми говоримо про постійну температуру близько 68-72,5 градусів за Фаренгейтом і відносну вологість 55-75 відсотків. Це величезне запитання!

Оскільки ці висновки не збігаються з попередніми радіовуглецевими датуваннями, самі дослідники визнають, що потрібно зробити більше роботи. Вони вимагають більш ретельного та систематичного рентгенівського дослідження додаткових зразків із плащаниці, щоб справді з’ясувати правду. Отже, хоча це дослідження додає неймовірний поворот історії, очевидно, що таємницю Туринської плащаниці поки що не розкрито.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Німеччині знайшли і розшифрували найдавніший рукопис Євангелія про дитинство Христа