RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

В Ашкелоні виявили неймовірної краси фрески римської доби

В Ашкелоні, що є одним із найстаріших міст Ізраїлю, вчені зробили значне археологічне відкриття — вони виявили дві склепінчасті гробниці римської доби, прикрашені приголомшливими настінними розписами. Гробниці, яким понад 1700 років, незабаром вони стануть доступними для відвідувачів, демонструючи стародавню спадщину міста.

Про це повідомляє Israel Antiquities Authority на своїй сторінці у Facebook.

На фресках зображено грецьких міфологічних персонажів, рослин, тварин та інші яскраві сцени, які відкривають рідкісний погляд на історію регіону.

Ці гробниці вперше були виявлені в 1930-х роках і донедавна були законсервовані, розташовуються в міській зоні, оточеній сучасними багатоповерхівками.

Одна з гробниць, датована початком 4-го століття нашої ери, спочатку була розкопана британською експедицією та має зал із чотирма поховальними камерами. Стіни проходу прикрашені безліччю детальних картин, включаючи зображення Деметри - грецької богині землі та зерна, та інших міфологічних фігур, таких як німфи з вінками з лотосів, дітей, що збирають виноград, і навіть Горгони Медузи зі зміями замість волосся. Ці яскраві сцени, написані з винятковою майстерністю, є рідкісним прикладом похоронного мистецтва римської доби в Ізраїлі.

Другу гробницю, яка датується II століттям нашої ери, у 1990-х роках було перенесено до парку, щоб забезпечити її збереження. Центральний зал цієї гробниці так само прикрашений яскравими малюнками людських фігур, птахів та інших природних елементів. У гробниці також є склепінчасті локули, де були виявлені свинцеві труни, прикрашені складними зображеннями.

Команда консерваторів ретельно очистила та стабілізувала структури, посиливши пігменти та усунувши пошкодження. Деякі картини навіть були тимчасово вивезені для обробки в лабораторіях, перш ніж їх повернули на початкове місце.

Відкриття цих гробниць є частиною більшої ініціативи муніципалітету Ашкелона щодо розвитку та покращення історичних місць міста. В останні роки місто інвестувало значні кошти у збереження своєї стародавньої спадщини, перетворюючи занедбані райони на яскраві громадські місця. Наприклад, у новому мікрорайоні Винного міста створено великий громадський парк із стародавньою промисловою територією з винодавками, оливковими пресами та лазнею в центрі. Інші проекти включають збереження мозаїки біля дитячого майданчика та демонстрацію красивих артефактів уздовж бульвару Кадеш.

Як повідомляв "Апостроф", археологи під час розкопок в Іраку виявили унікальну скульптуру божества Ламасу, яке є представником міфології Ассирії.