RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Чи стали люди менш агресивними? Нейробіолог пояснив, як виникли та змінилися конфлікти

Агресія і войовничість не є біологічно обумовленими особливостями людини, а з'явилися вони тоді, коли деякі групи людей отримали безлімітний доступ до якихось ресурсів і обмежували в цьому інших.

Про це в ефірі "Інтерв'ю батька і доньки" повідомив всесвітньо відомий нейробіолог, дослідник мозку Роберт Саполські.

Зокрема, він розказав про конкретну подію і час, коли в історії людства виникла війна.

"Люди від природи необов'язково були агресивними чи войовничими. Якщо подивитися на палеонтологічні записи, на традиції мисливців-збирачів – можна побачити ті ж самі групові напади і організоване насильство, що є схожим на війну. Цього не було, поки не почався осідлий спосіб життя, поки не з'являються ті, хто отримують доступ до озера на півночі Кенії та оселяються там біля вигідної рибної лунки. Вони осіли там, і ось тут з'являються ознаки перших масових розправ", - зазначив професор.

За словами дослідника, наразі конфлікти переходять більше у вербальну стадію, що можна пов'язати з кращим розподілом матеріальних благ.

"Це (агресія) не було спільною рисою для людей протягом більшої частини нашої історії. Люди дійсно досі лаються один на одного, та я є прихильником думки, що війни не було доти, доки люди не осіли, і не почали керувати матеріальними культурами", - зазначив Роберт Сапольскі.

Раніше археологи знайшли на території сучасної Швеції залишки шкіряних човнів віком понад 5500 років, що вказує на існування у той час риболовлі і подорожей морем.