RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

"Шахтар" заплатив за сезон 370 млн податків, а "Динамо" ховає гроші на Кіпрі - експерт

За сезон 2019/20 ФК "Шахтар" заплатив 370 млн грн податків, в той час як ФК "Динамо" продовжує ховати податки на Кіпрі.

Про це у своєму блозі написав експерт Олександр Новак, пише "Команда Online".

Посилаючись на річний звіт на сайті ФК "Шахтар", він уточнив, що в минулому сезоні загальний показник доходів клубу з урахуванням ПДВ склав 2 млрд 522 млн грн. Дохід "Шахтаря" від продажу і оренди гравців склав 928 млн грн, від комерційної діяльності - 338 млн, від спонсорства та реклами - 275 млн, продажу атрибутики - 14 млн, від реалізації ТВ-прав - 13 млн.

"У сезоні-2019/20 "Шахтар" заплатив до держбюджету України 370,2 млн грн податків. Сума ПДФО склала 317,9 млн грн", - зазначає Новак.

Тим часом київське "Динамо" свій річний звіт не опублікував жодного разу.

"Клуб приховує практично свої фінансові операції, які періодично стають надбанням громадськості завдяки розслідуванням і спонтанним вкиданням президента "біло-синіх" Ігоря Суркіса", - констатує Новак.

Футболісти і тренери "Динамо" мають індивідуальні іміджеві контракти, за якими на їх рахунки Dynamo Kiev (Cyprus) переводить валютні кошти. Мова йде не про зарплату. Клуб в податкових деклараціях динамівських футболістів і тренерів з'являється лише тоді, коли виступає платником зарплати від 10 тис до 20 тис грн на місяць.

"У зв'язку з цим абсурдними виглядають висловлювання Ігоря Суркіса, що: "Є певна сума, яку гравець отримує в гривнях, а є - у валюті. Є компанія "Динамо Кіпр", основний спонсор, яка платить в українські банки зарплату футболістам і тренерам. Потім кожен футболіст йде в податкову і платить податок. Футболісти, щоб не було проблем з курсом, отримують зарплату у валюті на рахунки в українському банку", - цитує Суркіса Новак.

Посилаючись на закон "Про оплату праці", експерт нагадав, що зарплата працівників підприємств виплачується в грошових знаках, які мають законний обіг на території України.

"Ст. 3 Декрету № 15-93 визначено, що єдиним законним засобом платежу в Україні є валюта України, якщо інше не передбачено цим Декретом або іншими актами валютного законодавства. Ця вимога підлягає виконанню по працівникам-резидентам України. Згідно з Указом Президента України "Про грошову реформу в Україні" від 25.08.96 р № 762 нацвалютою України є гривня... Такі працівники можуть отримувати зарплату виключно в гривнях. Її, до 20 тис гривень на місяць через українські банки і отримують гравці київського "Динамо". А валюта надходить від офшору Dynamo Kiev (Cyprus) на підставі індивідуальних іміджевих контрактів, які є доходом", - додав Новак.

Громадськість не знає реальних цифр доходів витрат "Динамо" з 1993 року, пише експерт. З тих пір як клуб взяли під контроль брати Суркіси.

"А вас, безвідносно до персон власників "Шахтаря" і "Динамо" не дивує, що, займаючись одним видом діяльності, один все показує в "білу", а інший зарився в "сірій" зоні і вважає, що платити податки на користь України собі дорожче?", - резюмував експерт.

Нагадаємо, що відносно власників ФК "Динамо" за фактом ухилення від сплати податків ДБР України розслідує кримінальну справу. Слідство триває вже більше двох років, проте жодної підозри фігурантам поки так і не вручено.