RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Євро-2020 на старті: головні особливості чемпіонату

Сьогодні, 11 червня, в Римі на "Стадіо Олімпіко" стартує унікальний чемпіонат Європи з футболу, який пройде на полях 11 міст в 10 країнах Європи. "Апостроф" розповідає найцікавіші факти про турнір.

ЧОМУ ЄВРО-2020

Чемпіонат Європи з самого початку мав відбутися влітку 2020 року. Втім, турнір був перенесений на рік через світову пандемію коронавирусу, яким заразилися вже більше 175 мільйонів чоловік. Навіть через 1,5 року після первісного спалаху захворювання багато команд продовжують грати без глядачів. На Євро-2020 на стадіони все-таки пустять частину глядачів, але з дотриманням особливих ковідних правил.

ЄВРО-2020: КАЛЕНДАР ЧЕМПІОНАТУ

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ ТУРНІРУ

Чемпіонат Європи вперше в історії пройде відразу в 11 різних великих містах Європи. УЄФА придумав подібний формат на честь 60-річчя першого європейського чемпіонату, який відбувся в 1960 році. Тоді переможцем турніру єдиний раз в історії стала збірна СРСР. Матчі пройдуть в Лондоні (Велика Британія), Римі (Італія), Мюнхені (Німеччина), Баку (Азербайджан), Санкт-Петербурзі (Росія), Будапешті (Угорщина), Севільї (Іспанія), Бухаресті (Румунія), Амстердамі (Нідерланди), Глазго (Велик Британія) і Копенгагені (Данія). Спочатку планувалося, що матчі також пройдуть в Дубліні (Ірландія), але місцева влада не зуміли гарантувати присутність фанатів на трибунах. З цієї ж причини матчі перенесені з Більбао (Іспанія) до Севільї.

ЗБІРНА УКРАЇНИ

Українська національна збірна виступить на чемпіонаті Європи в третій раз у своїй історії. Поки що українці невдало виступають на континентальній першості: всього одна перемога при п'яти поразках і обидва рази команда не зуміла подолати груповий етап. Цього разу Україна зіграє в одній групі з Нідерландами, Австрією і Північної Македонією.

ЄВРО-2020: КАЛЕНДАР ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

КОРОНАВІРУС НА ЄВРО-2020

Матч 1-го туру чемпіонату Європи з футболу між збірними Іспанії і Швеції знаходиться під загрозою зриву через спалах коронавирусу в обох командах. У іспанців і у шведів вже по два гравця заразилися коронавірусом. Медичні штаби обох команд побоюються, що зупинити поширення хвороби вже неможливо. Через це Іспанія вже готує резервну команду. За правилами нинішнього турніру в збірну можна викликати будь-якого футболіста, навіть якщо він з самого початку не був в розширеній заявці. Єдина умова - гравців, які були виключені із заявки через коронавирус, повернути до складу вже не можна.

ІСТОРІЯ З ФОРМОЮ ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

Збірна України підготувала до турніру особливу форму. На формі зображена карта України з українським Кримом і слогани "Слава Україні" і "Героям Слава". Дана обставина викликала істерію в Росії, яка зажадала від УЄФА заборонити грати українцям в цій формі. У підсумку УЄФА прийняв половинчасте рішення - дозволив карту з Кримом і слоган "Слава Україні", але зажадав прибрати слоган "Героям Слава".

ФАВОРИТИ

Головним фаворитом у боротьбі за титул за версією букмекерів є діючий чемпіон світу збірна Франції. До першої трійки фаворитів також увійшли Англія і Бельгія. В українців букмекери не вірять і розмістили їх лише на 15-й позиції.

НАЙТИТУЛОВАНІШІ

Частіше за всіх чемпіонат Європи вигравали збірні Німеччини та Іспанії (по 3 титули). Таким чином, якась із цих збірних може вийти на перше місце, якщо виграє Євро в цей раз. Втім, Німеччину та Іспанію може наздогнати Франція, яка ставала чемпіоном двічі. По одному разу чемпіонами ставали СРСР, Італія, Португалія, Нідерланди, Данія, Греція і Чехословаччина.

АРБІТРИ

На чемпіонаті Європи вперше буде використана система відеоповторів (VAR), а француженка Стефані Фраппар стане першою в історії жінкою-арбітром, яка обслужить матчі континентальної першості.