RU  UA

Людям спотворили тіла, вибили очі: білорус виключив подальше президентство Лукашенка

Білоруський політолог Віталій Римашевський запевнив, що Александр Лукашенко не залишиться при владі, після того, що натворили силовики в Білорусі. Він вважає, що суспільство цього не сприйме.

Про це він заявив в ефірі "Апостроф TV", 14 серпня.

"Білоруський народ чекає від міжнародного співтовариства невизнання Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. В країні його не визнають легітимним президентом не менше 70% людей. За підрахунками незалежних спостерігачів і тих, комісій, які вивісили реальні протоколи, Світлана Тіхановском перемогла в першому турі і набрала від 50 до 80 відсотків голосів", - пояснив він.

"У країні вже вбивали людей. Медики кажуть, що з в'язниць їм доставляли людей, які були побиті до напівсмерті. У людей понівечені тіла, деяким вибили очі. І це робили силовики не тільки на вулицях, це робили співробітники ОМОНу в самих тюрмах. Йде мова про злочини проти человечественності. Вимоги людей і суспільства однозначні - Лукашенко повинен піти. Всі злочинці повинні бути покарані", - запевнив політолог.

Римашевський розповів, що в країні формують переговорну групу з владою. У переговорний штаб можуть увійти довірені особи кандидатів у президенти. Від Тіхановскої можливо піде Ольга Ковалькова, від штабу Бабарика - Марія Колесникова. Також є ряд інших опозиційних політиків.

"Звичайно, мирний перехід влади - це оптимальний варіант. Розглядаються інші варіанти переходу влади. Чекаємо жорсткої реакції ЄС на побиття і катування людей в тюрмах. Вже формується порядок переговорів з владою. Будь-який політик в Білорусі, який знизить порядку переговорів з рівня передачі влади, до якихось там звільнень або іншого, відразу ж буде затаврований народом. Люди на вулицях і суспільство в цілому вимагає відставки Лукашенко з влади і зміни режиму", - запевнив політолог.

За його словами, Тіхановском повернеться в країну, якщо будуть умови безпеки.

"Ви повинні розуміти, що у неї був вибір невеликий, її ізолювали, вивезли з країни і її штаб не міг з нею зв'язатися близько доби", - уклав білоруський експерт.

Раніше Світлана Тіхановском записала нове відеозвернення і закликала білорусів виходити на мітинги .