RU  UA

Кремлю вигідний варіант «Лукашенко на крові» - Тишкевич

Політичний аналітик Ігар Тишкевич вважає, що Кремлю буде вигідний варіант силового придушення протестів у Білорусі - так би мовити, варіант «Лукашенко на крові».

Своєю думкою Тишкевич поділився в ефірі Апостроф TV.

«Лукашенко хоче зіграти на російському інформаційному просторі і показати, що він більше російська, ніж сам цар-батюшка», - заявив аналітик.

За його словами, Лукашенко не хоче дати легітимного приводу для силового втручання з боку Росії.

«РФ в цей час підігріває протестні настрої і підсовує Лукашенко свою Росгвардію, яка розжене ці протести за дві години. Адже Росії вигідний як дуже слабкий Лукашенко, який залишиться при владі "на крові"», - зазначив Тишкевич.

На його думку, Кремлю вигідна зміна влади в Білорусі без конкретного суб'єкта.

«Коли змінюється влада на прапор. Адже в такому випадку настане хаос і можна увійти в країну як організаційне ядро. Для Росії, що Тіхановска без свого штабу, що "Лукашенко на крові", - приблизно однаковий результат, який зіграє їм на користь», - запевнив аналітик.

«Росія може прямо увійти в Білорусь, переодягнути своїх силовиків в білоруську форму, щоб отримати варіант" Лукашенко на крові ". Але такий варіант поки малоймовірний, тому що Лукашенко не хоче бути зобов'язаним Росії», - додав Тишкевич.

Як повідомляв «Апостроф», 9 серпня 2020 року, відразу після голосування на виборах президента Білорусі, по всій території країни, включаючи міста Мінськ, Барановичі, Брест, Вітебськ, Гомель, Гродно, Могильов, Молодечно, Оршу, Пінськ, почалися масові протести.

Раніше 16 серпня, президент Білорусі Олександр Лукашенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Предметом розмови стали події, що відбуваються в Білорусі.