RU  UA

Кравчук розповів про прохання до Ради по Донбасу і спробі переграти Путіна

Глава ТКГ з української сторони Леонід Кравчук пояснив, що він звернувся до Верховної Ради з проханням змінити постанову по місцевим виборам 25 жовтня, так як без цього рішення інші сторони блокують переговори в Мінську.

Про це він заявив в ефірі Апостроф TV, 20 серпня.

«Ми в ТКГ звернулися до Парламенту з проханням змінити постанову про місцеві вибори. Провести зміни, які збігаються з Мінській угоді. Це була основна тема, без прийняття якої, ми не могли рухатися в переговорах. Наші опоненти і Росія і ОРДЛО заявили, що якщо це питання не буде вирішено, то в цілому ніякі питання вирішуватися не будуть. І мені довелося звернутися до ВР, щоб постанова відрегулювали і змінили згідно Мінським угодами, адже вони є міжнародним документом і схвалені ООН. Ми не можемо ігнорувати підписані нами ж документи. Але я не знаю, як в цій ситуації діятиме Парламент», - пояснив він.

Він підкреслив, що якщо ВР не погодиться, то в ТКГ будуть шукати інші шляхи для вирішення даного питання. Кравчук підкреслив, що не знає, як на це відреагує опоненти України. Але ніхто зупинятися не буде.

«Зараз ми робимо багато кроків на зустріч, але якщо ми побачимо, що до Нового року все буде заблоковано і руху вперед немає, тоді влада і я, швидше за все будемо шукати альтернативне рішення по Донбасу. Головне показати, що ми діємо, адже на нашій землі ворог і вмирають наші люди. Поки немає умов безпеки для того, щоб проводити вибори на Донбасі. Але якщо ми не будемо діяти і показувати, що ми йдемо вперед в цьому напрямку, то ситуація з безпекою не зміниться і умови самі собою не з'являться. Я думаю, що якщо ми не будемо йти на зустріч один одному в подібних питаннях, то ця тема в найближчим часом не буде вирішена», - запевнив екс-президент.

За його словами, якщо Україна хоче рухатися вперед, то вибори там повинні пройти, на це формула Штайнмайера Київ орієнтує і глави держав в Нормандські форматі на це погодилися.

«Нагадаю, що зараз міжнародні партнери говорять, що Росії і Україні потрібно виконувати Мінські угоди, але якщо Київ виконає свою частину, то на Заході будуть говорити, що РФ не виконує свої зобов'язання. Ми повинні діяти в цьому напрямку щодня. І з нами постійно працює глава ОП Андрій Єрмак. Сама ТКГ має мало повноважень, а так задіяні всі органи. Не потрібно заздалегідь думати, що ми не здатні переграти Путіна в питанні Донбасу. Чому ми не здатні? Чому ми не можемо заздалегідь передбачити і діяти так, щоб нас не переграли як в 2015 році. Тоді були складні умови, але нас переграли», - пояснив глава ТКГ з української сторони.

Кравчук підкреслив, що при цьому можна спілкуватися з усіма сторонами, але не підписувати ті документи, які суперечать українському суверенітету і територіальної цілісності.