RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Україна розкрила велику крадіжку іноземних картин: опубліковані фото

Співробітники прикордонної служби та військової прокуратури України провели операцію по виявленню колекції з 17 цінних картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї, які були викрадені в 2015 році з міського музею в італійському місті Верона.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

"Ці картини - зірки колекції музею Верони. Сьогодні ця блискуча операція нагадує світові про те, як ефективно Україна веде боротьбу і з контрабандою, включаючи контрабанду творів мистецтва, а також боротьбу з корупцією ", - сказав Петро Порошенко, вітаючи особовий склад прикордонної служби та працівників військової прокуратури.

Загальна вартість даної колекції картин на сьогоднішній день перевищує 16 млн євро.

Президент також подякував за те, що всі задіяні співробітники дотримувалися режиму секретності і не допустили витоку інформації, що дозволило не допустити зміни маршруту перевезення цих творів мистецтва. Порошенко доручив голові адміністрації Костянтину Єлисєєву зв'язатися з італійськими партнерами і запросити експертів для підтвердження автентичності полотен і узгодження формальностей, пов'язаних з їх передачею.

У свою чергу, голова Державної прикордонної служби (ДПС) України, генерал-полковник Віктор Назаренко розповів, що операція проводилася за дорученням і планом, який був затверджений президентом. За його словами, 6 травня 2016 загальною слідчо-оперативною групою в Одеській області, в 1,5 км від державного кордону, при підготовці до переправи на територію Молдавської республіки, було затримано 17 картин. 7 травня була проведена художня експертиза і встановлено, що ці картини - оригінали.

У свою чергу директор Департаменту оперативно-розшукової діяльності ДПС Петро Цигикал сказав, що операція, яку проводили правоохоронці Італії, називалася "близнюки", оскільки в крадіжці цих творів були задіяні брати - один з яких був охоронцем в музеї. Злочинці імітували напад на охорону і здійснили крадіжку. Вони виконували замовлення, який отримали з одного з регіонів Росії, ймовірно від одного з приватних колекціонерів з Чечні.

Як повідомляв "Апостроф", міністр закордонних справ України Павло Клімкін розкрив подробиці операції з пошуку голландських картин, викрадених з музею в Нідерландах в 2005 році і знайдених співробітниками СБУ на території України.