RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

​Стало відомо про гучне звинувачення українським морякам в Іспанії

В Іспанії під арешт потрапили 11 українців, які є членами екіпажу вантажного судна Marti N. (ходить під прапором Панами).

DW пише, що місцеві правоохоронці підозрюють їх у причетності до діяльності мережі, що займається постачаннями наркотиків і зброї терористичним угрупованням в Іраку та Лівії.

Варто підкреслити, що судно з українцями 23 вересня вийшло з іспанського порту Альмерія в напрямку Лівії.

Представник місцевої жандармерії зазначає, що українці навряд чи є джихаджистами, а просто були найняті "мережею" для транспортування 20 тонн марокканського гашишу лівійським терористам. Правоохоронці вважають, що наркотик повинен був реалізовуватися в Європі, а гроші з нього, в тому числі, були призначені для джихаджистів.

Українським морякам загрожує до 10 років в'язниці за участь у наркоторгівлі. Втім, місцеві правоохоронці вважають, що термін ув'язнення може бути збільшений, якщо суд визнає "співпрацю з терористами" обтяжуючою обставиною. Разом з тим іспанці вважають, що моряки могли не знати, кому призначається вантаж.

Варто звернути увагу, що затримання українців було частиною масштабної операції, в якій задіяні поліцейські Іспанії, Франції, Греції та Італії. Метою операції є руйнування каналів постачання і фінансування терористів. У рамках операції з 2015 року було затримано 5 кораблів з наркотиками і 2 – зі зброєю.

Як повідомляв "Апостроф", влітку біля берегів Лівії захопили грецьке судно компанії "Паномаріс", на якому перебували громадяни України.