RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

На Заході розповіли, чим Путін може виправдати своє вторгнення у Білорусь

Адміністрація президента США Дональда Трампа запитувала інформацію у розвідки про можливе вторгнення Польщі в Білорусь, що може бути частиною плану Кремля щодо вторгнення в сусідню державу.

Про це йдеться у матеріалі на сайті "Білоруський партизан" з посиланням на інформаційне агентство Associated Press.

Зазначається, що високопоставлені американські чиновники запитують у спецслужб довідку, яким чином налагодити відносини з Росією. При цьому деякі кроки адміністрації Трампа у сфері зовнішньої політики викликають побоювання.

"Згідно із словами одного американського чиновника, радники з національної безпеки запитували інформацію про польське "вторгнення" у Білорусь. Дивний і сенсаційний запит, враховуючи, що жодних фактів подібного вторгнення не існує. У той же час Польща є країною, де стурбовані доброзичливим тоном Трампа по відношенню до Росії", — передає Associated Press.

Колишній аналітик розвідки і офіцер контррозвідки Агентства національної безпеки США Джон Шиндлер у своєму Twitter пише, що таким чином, Білий дім запитує у розвідки інформацію про вторгнення вірного союзника НАТО в Білорусь, яке існує лише у хворобливій уяві Кремля.

Американський журналіст, колишній головний редактор видання Yahoo Tech Дейн Тайнэн припустив, що це може бути "створенням грунту для обгрунтування путінської політики експансії — для "захисту" Білорусі".

Професор Військово-морського коледжу США Тому Ніколс написав в соцмережі, що інформація про вторгнення Польщі в Білорусь є "чутками, поширюваними чокнутими проросійськими пропагандистами".

"Що змушує дивуватися, звідки взагалі Білий дім її взяв... Схоже, хтось із високопоставлених чиновників черпає інформацію з недоумкуватих сайтів", — написав Ніколс.

Авторитетний військовий блог War Is Boring у статті під заголовком "Білорусь готується до гібридної війні в той час як Лукашенко критикує Путіна" назвав цю інформацію тривожною: "Якщо окремо новини про запит адміністрації Дональда Трампа та різку критику в адресу Росії з боку Лукашенка лише заслуговують уваги, то разом це вже щось вражаюче".

Також у блозі йдеться про вірогідність сценарію захоплення Білорусі під маркою навчань Захід-2017. Безпрецедентна кількість російських військ, які візьмуть у них участь, може бути викликано або бажанням чинити психологічний тиск на незговірливого Лукашенка, або бажанням розгорнути своє угруповання в безпосередній близькості від танкової бригади НАТО в Польщі.

"Згідно з оцінкою Міжнародного інституту стратегічних досліджень, білоруські військово-повітряні сили мають сумнівну боєздатність і Білорусь "не в змозі відобразити масштабне військове вторгнення". Тому такий сценарій був би катастрофічним. Треба уважно стежити за ситуацією в Білорусі", — йдеться в статті War Is Boring.

Читайте також матеріал "Апострофа" про ймовірний напрямок нової військової агресії Росії.