RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Шотландія готова провести новий референдум щодо незалежності у 2018 році

Перший міністр Шотландії Нікола Старджен заявила, що новий референдум про незалежність країни може відбутися восени 2018 року, не менше ніж за місяць до того, як Великобританія покине Європейський союз.

Про це повідомляє BBC.

Можливість референдуму, результатом якого може стати розпад Сполученого Королівства, значно ускладнить Brexit і створить непередбачувані наслідки для п'ятої за величиною економіки світу.

Друга з 2014 року спроба Шотландії здобути незалежність також створює тиск на прем'єр-міністра Великобританії Терезу Мей, оскільки проблему розколу всередині Сполученого Королівства доведеться вирішувати під час запланованих переговорів британського уряду з представниками 27 членів Євросоюзу щодо конкретних умов виходу з ЄС.

Сама Перший міністр Старджен заявила, що восени 2018 року Шотландія проявить «здоровий глузд», провівши ще один референдум про незалежність, якщо неминучість виходу Великобританії зі складу ЄС стане очевидною.

За словами Старджен, точна дата голосування поки не визначена. Згідно з нинішніми конституційними нормами Великобританії, час нового референдуму має визначити уряд, в той час як Тереза Мей і представники її кабінету заперечували саму необхідність такого рішення.

Старджен наполягає, що обставини радикально змінилися з того часу, як у 2014 році на референдумі про незалежність шотландці проголосували за збереження своєї країни у складі Великобританії.

Джерела, близькі до уряду Старджен, відзначають, що офіційне повідомлення про вихід Великобританії з ЄС і стане «спусковим гачком» для початку референдуму щодо незалежності Шотландії.

«Здоровий глузд підказує, що якщо ми хочемо отримати незалежність, це треба зробити до того, як ми вийдемо з ЄС», - заявив член шотландського парламенту Стюарт Хосі.

Відповідальна за переговори по виходу Великобританії з ЄС Мішель Барньє передбачає, що угода, яка закріпить вихід Сполученого Королівства з ЕС, буде досягнута у жовтні 2018 року, хоча багато політиків сумніваються, що тісні інтеграційні зв'язки можуть бути розірвані за такий короткий термін.

Майбутнє і територіальна цілісність Сполученого Королівства залишаються під питанням, оскільки більшість населення Уельсу і Англії підтримало вихід з ЄС, в той час як Шотландія і Північна Ірландія бажають залишитися в Євросоюзі.