RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Брехав по 12 годин на день: росіянин розповів, як працював на кремлівській "фабриці тролів"

Робота в російській "фабриці тролів" нагадує твір Джорджа Оруелла "1984".

Про це в телефонному інтерв'ю виданню The Washington Post розповів 43-річний росіян Марат Міндіяров, який був співробітником цієї "фабрики тролів" з листопада 2014 року по лютий 2015-го.

"Ваше перше відчуття, коли ви опиняєтеся там, як ніби ви опинилися на якомусь заводі по виробництву брехні, неправда поставлено на промислову складальну лінію. Обсяги були колосальними - була величезна кількість людей, від 300 до 400, і всі вони писали абсолютну неправду. Це було як у світі Оруелла", - каже росіянин.

Він сказав, що його робота полягала в коментуванні новин. Але він не висловлював свою власну думку, а переписував своїми словами, вже підготовлений для нього текст. Зокрема, він коментував новини на всіх російських сайтах і таких ресурсах, як LiveJournal.

"Коли я був там, були введені санкції [Євросоюзом та Сполученими Штатами у відповідь на вторгнення Росії в Україну], і рубль почав падати. Я писав все навпаки: наскільки прекрасна наша життя, наскільки чудово те, що зміцнювався рубль, і якийсь абсурд. Ці санкції зроблять нас сильнішими і т. д.", - розповідає Міндіяров.

Також він говорить, що було дві зміни по 12 годин – з 9 ранку до 9 вечора, а потім два вихідних. Також були деякі норми, наприклад, 135 коментарів за зміну по 200 символів кожен. Зарплата становила 40 тисяч рублів на місяць (трохи більше 19 тисяч гривень).

"Ви приходите і проводите весь день в кімнаті з закритими жалюзі і 20 комп'ютерами. На чотирьох поверхах було кілька таких кімнат. Це було схоже на виробничу лінію, всі були зайняті, все щось писали. У вас виникає таке відчуття, що ви прибули на фабрику, а не на креативне місце", - зазначив росіянин.

Він каже, що існував якийсь список тім'я для обговорень, і "тролі" робили вигляд, що вони звичайні люди: хтось з них писав у коментарях щось негативне, а інші тут же відповідали, що це неправда і публікували якісь посилання.

Марат Міндіяров звернув увагу, що на "фабриці тролів" був певний департамент з Facebook, де платили в два рази вище, ніж йому. Однак там потрібно було досконало знати англійську мову, щоб ніхто не запідозрив, що ти іноземець.

Росіян підкреслив, що звільнився з "фабрики" з моральних причин і йому було соромно там працювати.

Як повідомляв "Апостроф", один з українців розповів, як він працював російським "тролем" в Харкові.