RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Розгром ПВК "Вагнера" в Сирії: WP дізналося про причетність російського міністра до фатальної атаки найманців

Російський олігарх Євген Пригожин, якого раніше російські ЗМІ пов'язували з так званої ПВК "Вагнера", перебував у тісному контакті з Кремлем і урядом Сирії в дні і тижні до і після інциденту з провальним наступом російських найманців в сирійській провінції Дейр-ез-Зор 7 лютого.

Про це пише видання The Washington Post з посиланням на звіти розвідки США.

Згідно з перехопленим розмов, 24 січня Пригожин у розмові з сирійським посадовою особою заявив, що у нього є "гарантована дозвіл" від неназваного російського міністра йти вперед з "швидкою і сильною" ініціативою на початку лютого.

30 січня Пригожин "вказав, що у нього є хороший сюрприз" для президента Сирії Башара Асада, "який відбудеться з 6 по 9 лютого".

Видання нагадує, що Євген Пригожин, який має масштабний ресторанний бізнес, знаходиться в тісному зв'язку з президентом РФ Володимиром Путіним. Також спецпрокурор США Роберт Мюллер звинуватив Пригожина в організації російської схеми "інформаційної війни" в період президентських виборів в Сполучених Штатах в 2016 році (раніше ЗМІ неодноразово писали, що саме Пригожин стояв за "фабрикою тролів" у Санкт-Петербурзі). Також розвідка США вважає, що Євген Пригожин "майже напевно" контролює найманців ПВК "Вагнера".

Виходячи з звітів розвідки США, стає зрозуміло, що наступ російських найманців 7 лютого являло собою найбільший безпосередній виклик військової присутності Сполучених Штатів в Сирії з 2015 року, коли сили спеціальних операцій були розміщені у цій країні для допомоги союзним формуванням у боротьбі проти "Ісламської держави". Також даний епізод підіймає питання щодо співпраці США і РФ щодо Сирії.

Один з чиновників Білого дому на умовах анонімності сказав, що зазначений епізод "викликає занепокоєння", звернувши увагу, як Росія швидко дистанціювалася від дій своїх найманців.

Як повідомляв "Апостроф", агентство Bloomberg дізналося, як президент США Дональд Трамп хоче використовувати факт знищення російських найманців в Сирії.