RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

РосЗМІ викрили в новій маніпуляції навколо справи про отруєння Скрипаля

Журналісти РІА "Новості" внесли зміни в інтерв'ю з розробником нервово-паралітичної речовини "Новачок", яке використовувалося для замаху на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, вже після того як матеріал був опублікований на сайті агентства.

Про це повідомляє Tjournal.ru.

За наявними даними, в інтерв'ю з Леонідом Ринком, який брав участь в розробці "Новачка", вносили зміни, щоб опублікований матеріал не суперечив офіційній позиції МЗС РФ, згідно з якою речовина не досліджувалася і не виготовлялося в СРСР і Росії.

Так, наводяться фрагменти інтерв'ю до редагування: "Прийнята в СРСР на озброєння система іменувалася "Новачок-5". Без цифр назва не використовувалася".

І після нього: "Програма розробки хімічної зброї в СРСР не носила назву "Новачок", а називалася по-іншому. При цьому в назві самої системи використовувалися цифри".

З публікації РІА «Новості» також пропала інформація про те, що «Новачок» перебував на озброєнні радянської армії. У той же час, в книзі російсько-американського вченого Віла Мирзаянова, який перевіряв дієвість нервового паралітика, опубліковані документи 1989 року про просування речовини, підписані особисто Михайлом Горбачовим.

Змінилася також і вступна частина матеріалу: станом на 16 годину за московським часом в ній зазначалося, що в радянській програмі розробки отруйних речовин не використовувалося найменування «Новачок». Коли матеріал вийшов, це примітка була відсутня.

Копія оригінального матеріалу доступна в інтернет-архіві.

Нагадаємо, що раніше Віл Мірзаянов, який брав участь в розробці нервово-паралітичного речовини, заявляв про те, що формула "Новачка" в Росії засекречена, тому не можна уявити, щоб цю речовину використовувала інша країна.