RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

14 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Такого ще не було: з'явився прогноз про те, як Захід тепер боротиметься з Путіним

В історії з отруєнням колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії вперше щодо іноземної держави, члена Ради Безпеки ООН застосували не принцип презумпції невинуватості, а принцип презумпції вини.

Про це "Апострофу" заявив дипломат, керівник фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Президента (Російської Федерації, - ред.) Володимира Путіна називають тим, хто віддав наказ - дуже нехарактерно робити такі посилання і ремарки в сторону глави держави, тим більш постійного члена Ради Безпеки. Цей безпрецедентний крок зроблений тому, що Росія ще раніше вдалася до таких безпрецедентних кроків, як використання бойових хімічних речовин для замахів на громадян, втручання у вибори і так далі", - зазначив він.

Яременко додав, що не може згадати в історії випадків, коли група країн висилала дипломатів однієї держави, яка, з їх точки зору, порушує якісь норми міжнародного права. Раніше це робили виключно на двосторонній основі. І це дуже цікаво, особливо на тлі нескінченних розмов, які Росія дуже часто продукує, але під ними є певне підґрунтя, що Захід розсипається, що політичного Заходу немає. Ось спроба показати, що Захід може консолідуватися.

"Відповідь на питання, чому цей крок принципово новий, криється, на мій погляд, у виступі Терези Мей (прем'єр-міністр Великобританії, - ред.) перед парламентом, в якому вона замах на Скрипаля поставила в один ряд з агресією Росії проти України, анексією Криму, окупацією частини сходу України. Просто прийшов час осмислення і конкретних висновків. Росія дуже довго вдавалася до стратегії дій, коли її участь у будь-яких підривних злочинних або недружніх діях було важко довести. Це було основою її тактики, і вона дуже довго спрацьовувала. І ось, нарешті, перестала спрацьовувати", - сказав експерт.

Він підкреслив, що все це є свідченням того, що відносини між Заходом і Росією переходять на новий етап, який буде значно агресивнішим, інтенсивним і конфронтаційним, ніж підхід, який застосовували до сих пір: стримування і діалог.

"Зрозуміло, що це викристалізується трохи пізніше. У тому числі, скажімо, і наміри не обмежуватися висилкою дипломатів, досить шаблонним кроком, а перейти, наприклад, до арештів нерухомості, інших фінансових активів. Нинішні дії фактично свідчать про початок нової стадії протистояння", - підсумував Яременко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Це новий етап, може дійти до світової війни: що значить видворення дипломатів РФ.