RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Ще один список неминучий: в Росії оцінили нові санкції США проти "друзів" Путіна

Новий список санкцій, складений в США проти російських бізнесменів і чиновників, повинен мати стримуючий вплив на Росію, а склад наступного списку буде залежати від поведінки Кремля.

Про це розповіла російський політолог Лілія Шевцова в інтерв'ю Ліга.net.

За її словами, склад списку говорить про прагнення Вашингтона зробити "акт відплати" за поведінку Кремля протягом останніх років. У той же час, до нього є деякі питання.

"Під удар потрапили "призначенці" з середовища великого бізнесу, яким владою дозволено мати великі активи, але які готові в будь-який момент до виконання кремлівських доручень. У список потрапили представники найближчого кола Путіна (але не завжди найближчі). У список були включені силовики і чиновники, які відзначилися своєю службою в рамках кремлівської системи. Можна сперечатися про те, чому в списку є Дерипаска і немає Усманова. чому в списку є Косачев, керівник комітету Ради Федерації з міжнародних справ, а немає, скажімо, Матвієнко, голови Ради Федерації", - говорить Шевцова.

Однак, на думку експерта, більш важливим є те, що список санкцій покликаний "підвісити" всіх представників російської еліти, оскільки поява нових списків неминуча.

"Навряд чи варто гадати, хто з найближчого кола Володимира Путіна виявиться в новому списку санкцій. Цей список може бути більш нейтральним, якщо Москва почне дії з пошуку компромісу з Заходом. Але і в цьому випадку поява нового списку неминуча - американська машина стримування не може раптом зупинитися. Поки, проте, Кремль не готовий йти назад. Отже, Вашингтон розширить коло жертв з найближчого путінського оточення. Але варто розуміти, що часом сам факт «підвішування» і очікування неприємності набагато гірша, ніж сама неприємність ", - зазначає політолог.

У той же час, Шевцова стверджує, що для "друзів" Путіна санкції особливою проблемою не стануть: "Ну, втратить Ротенберг або Тімченко ще пару сотень мільйонів. Але вони будуть винагороджені за рахунок російського бюджету. Обов'язково! Президент Путін своїх не здає".

Нагадаємо, докладніше про нові санкції проти Росії читайте в матеріалі "Апострофа": Оточенню Путіна зроблять боляче: чекати залишилося недовго.