RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Боротьба за золото і алмази: названо причини, через які Путін відправив своїх найманців в новий небезпечний регіон

Російські політтехнологи та найманці з ПВК "Вагнера" з'явилися в Африці для забезпечення як геополітичних цілей РФ, так і економічних інтересів путінських олігархів.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Видання посилається на дослідження групи Conflict Intelligence Team (CIT) і стверджує, що російські "інструктори" розмістилися в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) поблизу від родовищ золота, алмазів і урану.

Серед людей, які отримують безпосередню вигоду від присутності російських найманців в Африці, називають мільярдера Євгена Пригожина, відомого також як "кухар Путіна". Пригожин вважається засновником і фактичним власником як ПВК "Вагнера", так і кремлівських фабрик інтернет-тролів.

"В Африці дуже багато країн, багатих на корисні копалини, та ж ЦАР - це родовища урану, золота і так далі. До нас надійшла інформація, яку ми зараз перевіряємо, про те, що Євген Пригожин уклав уже договір на видобуток золота в Судані. Поряд з геополітичними міркуваннями тут також важливі інтереси російських олігархів, близьких до Кремля, в першу чергу Євгенія Пригожина ", - говорить аналітик CIT Кирило Михайлов.

Відзначається, що в інших країнах Африки, в ПАР, Кенії і Мадагаскарі, Росія використовує не тільки військових найманців, а й "інтернет-бійців", а також політтехнологів для впливу на місцеву політику.

"Тут потрібно розуміти, що війна зараз ведеться не тільки на полях битв, але і в інтернеті. Тому таких людей цілком можна назвати найманцями в новій інформаційній війні. Якщо там з'явилися такі-то інтернет-тролі, то вони будуть діяти в інтересах певних політичних сил - або центральних урядів тих чи інших держав, або їх супротивників. Але все буде залежати від того, як їх інтереси будуть поєднуватися з інтересами Кремля, і від того, хто більше заплатить ", - стверджує Михайлов.

Є версія, згідно з якою Пригожин просто експортує в Африку свою бізнес-модель заробітку на фабриках інтернет-тролів, проте в той же час, за словами експертів, очевидно, що він навряд чи може це робити без санкції Кремля. Тому в даному випадку його бізнес служить політичним інтересам РФ.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав про інтереси Євгена Пригожина в нафтовому бізнесі в Сирії і їх зв'язку з невдалим наступом російських найманців під Дейр-ез-зором.