RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Вбивство журналіста Washington Post: з'явилися резонансні деталі

Спецслужби Британії могли знати про плани саудитів викрасти убитого згодом на території генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі Джамаля Хашоггі.

Про це повідомляє Daily Express.

Близький до вбитого турецького журналіста джерело розповіло, що той нібито мав намір опублікувати дані про застосування Саудівською Аравією хімічної зброї в сусідньому Ємені, де Ер-Ріяд воює з проіранськими повстанцями хуситами.

Так, MI6 отримали інформацію про спецоперацію Ер-Ріяда проти Хашоггі приблизно за три тижні до його зникнення в саудівському консульстві в Стамбулі. Він стверджує, що наказ когось "з королівського кола" був "привезти його в СА для допиту". Джерело уточнило, що цей наказ віддавати не наслідний принц.

За словами співрозмовника газети, спецслужби Великобританії попередили Ер-Ріяд, що в курсі їх схеми, однак ті проігнорували застереження.

Також, як зазначив Том Уілсон, аналітик "мозкового центру" Товариства Генрі Джексона при Кембриджському університеті, публічний імідж Хашоггі "занадто спрощено": його обговорюють як "прогресивного, що бореться за свободу журналіста".

"Правда ж набагато складніше. Інсайдер режиму саудитів, Хашоггі був близький до колишнього глави (саудівської) розвідки. Він був ісламістом, членом руху Брати-мусульмани, приятелем Осами бен Ладена і симпатизував його джихаду в Афганістані", - сказав експерт газеті.

Крім цього, джерело заявило, що бачився з Хашоггі за тиждень до його зникнення, і той "був нещасливий і схвильований".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Німеччині виступили з резонансною заявою в зв'язку з вбивством Хашоггі.