RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У мережі у відкритому доступі з'явилися секретні книги КДБ про роботу розвідки

У мережі опублікували ряд радянських навчальних посібників, призначених для співробітників КДБ.

Про це повідомляє "Медуза".

У 2017-2018 роках один із засновників сайту The Interpreter Майкл Уейс опублікував в The Daily Beast кілька радянських документів, які мають гриф «секретно». Це були брошури, присвячені роботі в КДБ і призначалися для навчання співробітників відомства.

У листопаді 2018 го The Interpreter зібрав їх в одному місці, додавши ще кілька посібників, які не з'являлися в The Daily Beast.

Зокрема це:

"Викриття підстав противника в процесі розробки осіб, які представляють розвідувальний інтерес" - секретний документ, випущений в 1971 році для службового користування про небезпеку «підстав». У Росії він до сих пір засекречений, так як вважається цінним навчальним матеріалом для СЗР.

Брошура "Політична розвідка з території СРСР". Видано в 1989 році тиражем 370 примірників. У посібнику докладно розказано про методи вербування іноземних громадян, які постійно живуть або регулярно приїжджають в Радянський Союз.

Аналітична записка "Придбання та підготовка агентів-вербувальників в цілях розвідувального проникнення в установи США (на прикладі ряду північноафриканських країн)", 1988 рік.

У документі йдеться про специфічний прийом - вербування в третій країні "під чужим прапором". Для цього попередньо вербується агент-вербувальник - громадянин іноземної держави, який діє від імені "легендованих організацій". Однак тут розвідку підстерігає небезпека - нещирість вербувальника.

Брошура "Використання можливостей Радянського комітету з культурних зв'язків зі співвітчизниками за кордоном в розвідувальній роботі", 1968 рік. Тираж - 66 примірників.

Автори назвали важливим завданням свого документа: "розкладання антирадянських емігрантських центрів і паралізація їх підривної роботи за умови одночасного зміцнення і розширення прогресивного патріотичного руху".

Як повідомляв "Апостроф", раніше між Австрією і Росією спалахнув шпигунський скандал.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ