RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

​Померла правозахисниця з Росії Людмила Алексєєва: що вона говорила про Україну

Правозахисниця, одна із засновників Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва, яка померла 8 грудня, вказувала на генні відмінності українців від росіян і говорила, що заздрить українцям.

"Апостроф" зібрав добірку найвідоміших фраз і думок правозахисниці про Україну.

У вересні 2014 року Алексєєва, разом з іншими громадськими діячами, підписала так звану Резолюцію Маршу Миру. Нею вимагалося "припинити агресивну авантюру", а також вивести з території України російські війська і "припинити пропагандистську, матеріальну і військову підтримку сепаратистам на Південному Сході України".

"Не звертайте уваги на те, що я росіянка. Мені соромно за те, що ми робимо по відношенню до України. Повірте мені, я не одна така. У нас таких людей багато. Ми не всі імперіалісти", - заявляла вона в 2017 році.

Алексєєва також заявляла, що заздрить українцям.

"Дай вам Бог бути успішними. І не лише заради вас. Будете успішними ви, і Росія швидше позбудеться від своїх імперських геномів, і швидше поверне на нормальний шлях розвитку. Зараз наші справи дуже кепські. Нам зовсім не до цієї війни. Санкції не знімають. Економіка у нас не піднімається. Тому я не думаю, що росіяни хочуть війни. Чесно кажучи, я як росіянка заздрю українцям. Звичайно, у них дуже скрутне становище, але вони хоча б йдуть правильним шляхом", - стверджувала правозахисниця.

У грудні 2016 року Алексєєва висловила своє обурення діями російської влади, які заборонили в'їзд на батьківщину лідеру кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Це підлість. Тому що Джемілєв нікуди не ховався, він живе в Києві, а хотів би жити в Криму, але його туди не пускають, хоча це батьківщина його предків і його власна родина. Він має на це повне право - набагато більше, ніж ті, хто зараз правлять Кримом... Це демонстративна підлість, яка повинна обурювати кожної порядної людини", - вважала Алексєєва, вона також вважала, що кримчани не виграли від того, що Росія окупувала півострів.

"Я не знаю, чи виграли живуть там люди економічно через те, що Крим став російським, але з точки зору загальної громадянської атмосфери вони, звичайно, програли. Тому що навіть при Януковичі в Україні було вільніше, ніж у нас в Росії зараз", - вважала вона.

Алексєєва вважала, що українці відрізняються від росіян тим, на генному рівні.

"Росія дуже відмінна від України, в тому числі історично. Я як історик знаю: російські землі сиділи під ордою 300 років і навчилися смирення, яке в генах. В Україну теж доходила орда, розоряла її, але вона там не залишилася - вона пішла. І Україна входила в Литовське князівство. Ці 300 років іноземного ярма Україна свого часу уникла. Велика річ", - була переконана Алексєєва.

Влітку 2017 року в інтернеті розгорівся скандал через те, що правозахисниця, відома своєю опозиційною позицією, поцілувала руки Путіну. У мережі навіть з'явилося відповідне відео.

Як повідомляв "Апостроф", в свою чергу Алексєєва заявила, що вона категорично заперечує факт "цілування рук" президента Російської Федерації Володимира Путіна.