RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У Новій Зеландії сталася кривава бійня з десятками загиблих і поранених: фото, відео і всі подробиці

У Новій Зеландії стався масовий розстріл прихожан в двох місцевих мечетях на сході країни, в результаті чого щонайменше 27 людей загинули.

Про це повідомляє The New York Times.

Як передає видання, озброєні люди увійшли в мечеті Аль-Нур і Линвуд Масджид, розташовані по сусідству, близько 13:46 за місцевим часом (3:46 за київським часом), відразу після денної молитви і заблокували вхідні двері. Після цього одразу ж пролунали постріли.

Уточнюється, що в момент НП в мечетях залишалися близько 200 і 300 осіб відповідно. У зв'язку з інцидентом, всі школи тут же закрили.

Місцеві видання повідомляють, що людина в шоломі, окулярах і армійській куртці відкрив стрілянину з автоматичної зброї.

Відомо, що нападник знімав розстріл на камеру. Пряма трансляція розстрілу почалася, коли нападник поїхав в мечеть Аль-Нур на Дінс-авеню, припаркувавши свою машину на прилеглій дорозі. Авто нападника містило схованку зі зброєю та боєприпасами на передньому пасажирському сидінні і в багажнику, а також бензинові каністри.

Потім він озброївся і увійшов в мечеть, де першу жертву було вбито в дверях. Нападник був озброєний як мінімум однією напівавтоматичною гвинтівкою. Опинившись всередині, він почав стріляти. Друга жертва намагалася повзти в головному коридорі, але її також було вбито.

Крім того, ще кількох людей було застрелено, коли бойовик заблокував коридор, відсікаючи спроби втечі. Стрілець досліджував кімнати мечетей, кілька разів стріляючи, а також кілька разів зупиняючись для перезарядки. Потім він вийшов з мечеті через парадні двері - через три хвилини і попрямував на вулицю - стріляв ще раз, коли повз проїздили машини.

Стрілець назвав себе Брентоном Таррант - білим 28-річним чоловіком австралійського походження. У 37-сторінковому маніфесті, опублікованому в Інтернеті, він розповів, ким він був і чому він зробив бійню в мечеті Крайстчерча.

Він сказав, що для нападу у нього була антиісламська мотивація, але за походженням це були антиімміграційні, антиетнічні погляди. Він написав, що народився в сім'ї з низьким доходом робітничого класу, яка мала шотландське, ірландське і англійське походження.

При цьому, представник новозеландської поліції Майк Буш заявив, що стрілка затримали.

Фото нападника

Як повідомляв "Апостроф", раніше стрілянина в мечеті сталася і на півдні Франції.