RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Космічний апарат зробив неймовірні фото зворотного боку Місяця

Ізраїльський космічний апарат Beresheet здійснив маневр по переходу на орбіту навколо Місяця і зробив знімки зі зворотного боку природного супутника.

Про це повідомила на сторінці в Twitter ізраїльська компанія SpaceIL, яка керує місією.

"Критично важливе захоплення місячної орбіти пройшло успішно. Beresheet тепер виходить на еліптичний курс навколо Місяця, наближаючись до історичного примісячення (11 квітня, - ред.)", - йдеться в публікації.

У п'ятницю в SpaceIL повідомили, що Beresheet "знаходиться на відмінній орбіті".

"В ході критично важливого маневру вчора (4 квітня, - ред.) Beresheet зробив кілька прекрасних фотографій зворотного боку Місяця", - додали в організації, опублікувавши дві з них в Twitter.

Відомо, що на цей момент апарат облетів Землю 12 разів на висоті 70 тис., 131 тис., 265 тис. і 410 тис. км, виконавши в цілому шлях в 5,5 млн км. В ході семи маневрів він витратив 80 кг палива. Два рази в ході місії відзначалися неполадки: з датчиками орієнтації, які опинилися в один момент "осліпленими" Сонцем і з бортовим комп'ютером, через раптове перевантаження якого довелося відкласти один з маневрів.

Приватний ізраїльський апарат Beresheet масою 585 кг створювався в рамках конкурсу Google Lunar X Prize. У березні 2018 року весь проект був скасований, проте ізраїльська SpaceIL продовжила роботу над місячним модулем, витративши на проект близько $100 млн. 21 лютого американська компанія SpaceX вивела Beresheet на траєкторію польоту до Місяця.

Якщо все піде за планом, 11 квітня Beresheet повинен буде стрибками подолати по поверхні Місяця 500 м, заміряти магнітне поле супутника Землі і зробити панорамні знімки. Але, навіть в разі успішного примісячення, Beresheet, що не має терморегуляції, зможе пропрацювати на Місяці не більше двох діб, так як через перегрів його електроніка вийде з ладу. Завершивши свою місію, апарат навічно залишиться на Місяці.

Як повідомляв "Апостроф", американське космічне агенство NASA оприлюднило вражаюче відео проходження Місяця перед Сонцем.