RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

​Росії загрожує виверження вулкану, який може знищити все живе: фото і відео

На півночі Камчатки в будь-яку хвилину може статися потужне виверження вулкану Шивелуч.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

За словами керівника Ключевський станції Інституту вулканології і сейсмології ДВО РАН Юрія Демянчука, активність Шивелуча з 30 грудня 2018 року зросла до великих значень. На вулкані постійно відбуваються обвали і викиди попелу. Вчений зазначив, що зараз активність велетня нижче, ніж була в лютому-березні, коли лавини йшли безперервно. Але все ж обвали відбуваються, а вночі можна спостерігати, як розпечені лавини скочуються до підніжжя.

"Стан вулкана такий, що можна очікувати сильного виверження, подібного тим, що були в 2005 і 2010 роках, із руйнуванням будівлі купола і сходженням дуже великих пірокластичніпотоків. Але настільки потужного виверження може і не бути. Все залежить від інтенсивності наростання тиску в осередку, руху тектонічних плит", - розповів Дем'янчук.

Відвідування вулкану зараз категорично заборонено. У разі сильного вибуху і виходу пірокластичні потоку врятуватися на його схилі буде практично неможливо. Швидкість руху потоку досягає 100 і більше кілометрів на годину. У 2005 році потік пройшов на відстань 25 кілометрів від купола і покрив величезні площі, знищивши на них усе живе.

Тому вулканологи зараз проводять роботи дистанційно, з відстані 20 кілометрів. На сім-вісім кілометрів вчені наближаються, попередньо вивчивши сейсмічну обстановку. Якщо сейсмоактивність низька і не наростає, проведення досліджень на такій відстані можливо.

10 квітня 2019 р Шивелуч викинув стовп попелу на висоту до 10 км. Надалі під дією вітру викиди змістилися на південь.

Як повідомляв "Апостроф", вулкан в Йеллоустонськом національному парку починає вивергатися. Як повідомили вчені, тут уже стався перший великий викид магми.