RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Три країни ЄС влаштують Росії енергетичний бойкот

20 червня Литва, Латвія і Естонія зроблять крок для відключення пострадянської електроенергетичної системи з Росією.

Про це повідомляє видання Delfi.

Так, прем'єр-міністри Латвії, Литви, Естонії, Польщі та представники Єврокомісії затвердять календар робіт з відключення електромереж країн Балтії від пострадянської системи і синхронізації з системами Західної Європи.

"Намічено дуже конкретний календар, хто, що і в які терміни повинен зробити", - сказав Неріюс Аляксеюнас, радник президента Литви Далі Грібаускайте.

За його словами, в угоді намічено, що синхронізація повинна бути реалізована не пізніше 2025 року, а ЄК візьме участь в переговорах з Росією і Білоруссю, щоб забезпечити безпроблемне відключення.

Електромережі Латвії, Литви та Естонії зараз діють в синхронному режимі в так званому кільці пострадянської електроенергетичної системи БРЕЛЛ (Білорусь, Росія, Естонія, Латвія, Литва) і залежать від диспетчерської в Москві і електромереж Росії.

Після довгих взаємних суперечок країни Балтії в 2018 році вирішили, що будуть синхронізуватися із Західною Європою через Польщу.

Зараз між Литвою і Польщею вже діє електроенергетична перемичка LitPol Link, проте потужності хочуть посилити за допомогою прокладки нової морської перемички.

Як повідомляв "Апостроф", експерт Андрій Бузаров повідомив, що в ході засідання комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки більшість учасників закликали не відхилятися від передбаченої законом дати введення нового ринку електроенергії.