RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​Астрономи виявили в далекому космосі планети, схожі на Землю: опубліковано фото

Астрономи, що працюють в рамках проекту Carmenes, оголосили про виявлення двох екзопланет, на поверхні яких може бути рідка вода.

Дослідження опубліковано в виданні Astronomy&Astrophysics.

Як стало відомо, планети, обертаються навколо зірки Тігарден - тьмяного червоного (або коричневого) карлика в сузір'ї Овна, який було відкрито в 2003 році.

Щоб виявити планети у зірки Тігарден, вчені використовували новітній телескоп Carmenes обсерваторії Калар-Альто (Іспанія). Апарат дозволяє відстежувати будь-які зміни в радіальної швидкості малих зірок.

За словами астрономів, екзопланети Teegarden b і Teegarden c схожі на нашу Землю, при цьому трохи перевершують її за розмірами. Крім того, є надії, що на їхній поверхні може бути рідка вода.

"Ці дві планети нагадують внутрішні планети Сонячної системи. Вони розташовані в так званій зоні життя, де може бути присутня вода", - заявив провідний автор роботи Матіас цехмейстер, астрофізик з Геттінгенського університету.

Саме цей факт став приводом для внесення виявлених об'єктів до Списку потенційно населених екзопланет, а Teegarden b навіть зайняла в ньому перше місце і в той же час набрала найбільший бал за Індексом подібності Землі.

У бесіді з The Guardian цехмейстер пояснив, що якщо у планет є атмосфера, то вони цілком можуть бути придатними для життя.

Як повідомляють дослідники, температура поверхні Teegarden b - від 0° до 50° C, швидше за все, близько плюс 28° C. Оскільки Teegarden c розташована далі, то температура на її поверхні холодніше і схожа з марсіанською - близько мінус 47° C.

"З огляду на те, що обидві планети мають скелястий, частково залізний або водний склад, вони повинні мати радіуси, подібні земному", - підкреслили вчені в своїй роботі.

Хоча, як зазначають самі автори дослідження, їм ще чекають подальші спостереження, в будь-якому випадку виявлені потенційно населені екзопланети навколо зірки Тігарден не залишили їх байдужими і вселили надію на успіх в пошуках населених світів.

Як повідомляв "Апостроф", астрономи склали список 10 найнебезпечніших космічних об'єктів.