RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Бійня в Сирії: Туреччина зазнала великих втрат і готує удари по військах Асада і Путіна

У Сирії в провінції Ідліб ввечері 27 лютого в результаті авіаудару військ режиму Башара Асада загинули 22 турецьких військових. Крім цього, багато хто отримав важкі поранення.

Ряд західних ЗМІ з посиланням на очевидців пише, що число жертв може бути і більше. Зокрема повідомляється як мінімум про 35 жертв.

Тяжкопоранені військові доставлені до Туреччини через КПП Джілвегезю. В даний час вони проходять курс лікування.

Імовірно, відео удару по турках:

У зв'язку із загостренням президент Реджеп Тайіп Ердоган провів екстрену нараду з безпеки, яка тривало близько 2 годин. На зустрічі були присутні міністр національної оборони Хулуси Акар, глава МЗС Мевлют Чавушоглу, глава генштабу Яшар Гюлер і керівник національної розвідки Хакан Фідан.

Воєнний стан

Ряд ЗМІ повідомляє, що рішення про військове становище прийнято, але оголосити його влада Туреччини повинна вранці. Імовірно, мова йде про воєнний стан на території Туреччини, але в той же час готується масштабна операція в Сирії.

"Було вирішено відповісти злочинному режиму, який вдарив по наших солдатах. Були нанесені удари по всіх відомих позиціях режиму, і вони продовжаться", - заявив міністр інформації Туреччини.

Літаки F-16 ВПС Туреччини помічені біля кордону з Сирією.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу провів телефонну розмову з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом на тлі загострення конфлікту в Ідлібі. Деталі розмови поки невідомі.

Відомо, що Туреччина зараз блокує соціальні мережі, не працюють Facebook, Instagram, YouTube і Twitter.

Раніше в мережі з'явилося відео удару Туреччини по Ідлібу.

Війна і біженці

Туреччина має намір відкрити кордон з Сирією і перестати перешкоджати проходу сирійських біженців в Європу, передає агентство Reuters.

Високопоставлений турецький чиновник оголосив, що дозволить сирійським біженцям дістатися до Європи по суші і морю.

Також з'явилася інформація, що Туреччина вимагає від Європи допомоги проти Росії.

Причетність Росії

Турецький губернатор Хатай Рахмі Доган поклав відповідальність за атаку на війська Асада. У свою чергу військовий аналітик Бабак Тагвей написав в Twitter, що повітряні удари нанесли російські війська. У російському Центрі примирення ворогуючих сторін інформацію про авіаудари офіційно поки не підтвердили.