RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У США придумали, як Україні вступити в НАТО, воюючи з Росією

Росія окуповує території колишніх країн СРСР, щоб уникнути їх вступу в НАТО.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інформагентство "Інтерфакс".

За словами колишнього спеціального представника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера, РФ не хоче дозволити вступити в Альянс Україні, Грузії та Молдові.

Росія вибрала таку стратегію, так як члени НАТО не хочуть приймати до своїх лав країни, в яких є окуповані РФ території. Це пояснюється 5 статтею (стаття 5 Статуту НАТО говорить про те, що напад на будь-яку країну-члена НАТО вважатиметься нападом на весь Альянс).

"Це автоматично означало б необхідність воювати з Росією і відвойовувати ці території силою", - сказав Волкер.

Тому він запропонував, щоб 5 стаття не стосувалася цих територій, тобто не давати Росії права вето щодо вступу цих країн до Альянсу в силу того, що вона окупувала там певні території.

"Словом, відповідна країна і НАТО підписують договір про те, що 5 стаття не буде безпосередньо стосуватися окупованих територій. Ми зобов'язуємося першими не застосовувати силу, щоб їх повернути, і будемо підтримувати тільки мирну реінтеграцію цих територій і відновлення цілісності країн, що прагнуть вступити в НАТО. Це повинно позбавити Росію стимулів для продовження окупації цих територій", - зазначив Курт Волкер.

Як повідомляв "Апостроф", посол США в Польщі Джорджетт Мосбахер заявила, що можливо Польща могла б розмістити на своїй території ядерну зброю США.