RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Величезний айсберг, розміром більше Лондона, розколовся на частини: фото і відео

Айсберг A68, що відколовся від Антарктиди в 2017 році, розламався ще на частини.

Про це повідомляє Daily Mail.

Британська антарктична служба (BAS) вперше помітила нове утворення A68g. Це також підтвердив Національний льодовий центр США (USNIC), дані були отримані з європейського супутника радіолокації Sentinel-1A.

Трильйон-тонний айсберг A68 третій за величиною з коли-небудь зареєстрованих, він відколовся від крижаного південного континенту. У 2017 році площа льодовика була розміром з Лондон (5800 квадратних кілометрів). Але з часом він почав розпадатися на більш дрібні частини. Течія відносила їх на північ в напрямку Південної Георгії, острови в південній частині Атлантичного океану. Найбільшу частину, що відкололася від A68, назвали A68a.

За даними Національного льодового центру США, ще одна велика тріщина утворилася в A68a поруч з тим місцем, де відколовся A68g. Якщо ця частина розколеться повністю протягом наступних кількох днів, вона буде досить великою, щоб її також можна було назвати.

Імена айсбергів походять від антарктичного квадранта, в якому вони були спочатку помічені, в поєднанні з порядковим номером - в даному випадку A68. Наступні частини, що відкололися, називають з додаванням букв в послідовному порядку. Наприклад, A68g - сьома частина вихідного айсберга A68. Отже, A68a, найбільша частина, але вона стає все менше і менше в міру того, як від неї відламуються частини.

22 грудня 2020 року від A68a відламався A68f і A68e. Останній мав розмір п'яти міст Манчестер. A68f при розколі був у два рази більше Парижа.

Ці два айсберга через величезні розміри можуть застрягти у водах поряд з Південною Георгією, що може перешкодити полюванню тюленів і пінгвінів у воді.

Разом з тим зменшення товщини з площею означає, що A68a становить щонайбільше третину своєї первісної маси, але все ще може застрягти біля Південної Георгії і створити серйозні проблеми.

Як повідомляв "Апостроф", через швидку зміну клімату від найбільшого з решти арктичних шельфових льодовиків Гренландії відколовся масив льоду, площею близько 110 кв. км - більше, ніж місто Париж.