RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Захід жорстко відреагував на вирок Навальному

США та Великобританія різко відреагували на вирок московського суду російському опозиціонеру Олексію Навальному. Його засудили до 3,5 років колонії.

На своїй сторінці в Twitter міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб вимагає негайно звільнити Навального.

"Великобританія закликає негайно і без будь-яких умов звільнити Навального, а також учасників мирних протестів і журналістів, затриманих за останні два тижні. Сьогоднішнє помилкове рішення суду показує, що Росія не виконує найосновніші зобов'язання, які покладаються на будь-якого відповідального члена міжнародної спільноти" , - написав він.

Глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен теж вимагає негайно відпустити Навального на свободу.

"Сполучені Штати глибоко стурбовані діями Росії щодо Олексія Навального. Ми повторюємо наш заклик до його негайного і беззастережного звільнення, а також до звільнення всіх незаконно затриманих", - йдеться в його заяві.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що вирок Навальному є ігноруванням Росією міжнародних зобов'язань із захисту прав людини: "Сьогоднішнє рішення про засудження Олексія Навального на три з половиною роки колонії підриває довіру та йде у супереч міжнародним зобов'язанням Росії у сфері прав людини".

Міятович нагадала, що висунуті Навальному обвинувачення визнані Європейським судом з прав людини свавільними. Зазначається, дії влади в РФ вкотре спрямовані проти захисту прав російських громадян та негативно впливають на європейську систему захисту прав людини.

Також вирок прокоментувала директорка російського представництва Amnesty International Наталія Звягіна: "З помсти Олексію Навальному і його прихильникам, російська влада остаточно знищили залишки справедливості і поваги прав людини. Політично мотивований вирок, винесений Олексію Навальному, показує справжнє обличчя російської влади, яка, схоже, має намір заарештувати будь-кого, хто насмілиться виступити проти їх злочинів і порушень прав людини... Сьогоднішнє рішення суду є останнім свідченням того, що російська влада остаточно розв'язує собі руки, відчайдушно намагаючись змусити замовчати своїх критиків".

Як повідомляв "Апостроф", перед засіданням суду прихильників Навального масово затримували на підходах до будівлі суду.