RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

19 травня

18 травня

Всі новини

Археологи показали дивовижний артефакт, який доводить існування біблійного царя Давида: фото

У північній частині Ізраїлю, недалеко від кордону з Ліваном, археологи виявили стародавній арамейський напис, який підтверджує історичну достовірність Біблії і доводить, що цар Давид дійсно існував.

Про це пише Express.

За біблійними переказами, молодий Давид убив філістимлянського гіганта Голіафа, після чого був помазаний на царство об'єднаних королівств Іудеї і Ізраїлю. Він заснував Дім Давида, нащадком якого, згідно з Євангелієм, був Ісус Христос. Давид жив між 1010 і 970 роками до нашої ери.

За словами Тома Мейєра, професора біблійних досліджень в Біблійному коледжі та аспірантурі Шаста в Каліфорнії, США, в 1993 році археологи виявили в стародавньому місті Дан або Тел-Дан важливі докази - кам'яну плиту з написом віком майже 3000 років, в якій згадується легендарний Дім Давида .

Він зазначив, що до 1993-1994 років не існувало жодного археологічного свідоцтва за межами Біблії, де згадувалося б ім'я однієї з центральних фігур Старого Завіту - царя Давида. У Біблії ж він згадується понад 1000 разів і є автором 73 псалмів.

"Ця відсутність доказів змусила багатьох заявити, що царя Давида ніколи не існувало і що він був плодом уяви єврейської громади, яка пережила вигнання, а повернувшись до Єрусалиму з вавилонського полону в V столітті до нашої ери, вигадала царя Давида в якості національного героя, навколо якого молода нація могла згуртуватися, відновлюючи свою країну ", - сказав Мейєр.

Але все змінилося, коли археологи досліджували місце Тель-Дана біля підніжжя гори Хермон в долині Хулі на півночі Ізраїлю. Там були виявлені три фрагмента арамейського напису, які датуються приблизно 100 роками після смерті царя Давида. Це - частина пам'ятника, спорудженого Азаїлом, царем Дамаска, на якому він написав свій напис про перемогу над Домом Давида.

За словами професора, Азаїл зруйнував Ізраїль і перетворив царство на васальну державу. Напис на стелі, ймовірно, був зроблений в пам'ять про це досягнення.

"Я вбив Йорама, сина Ахава, царя Ізраїльського, і я вбив Ахазіаху, сина Йорама, царя дому Давидового", - свідчить напис.

Коли ізраїльтяни відновили контроль над Даном, вони, ймовірно, зруйнували пам'ятник Азаїла. Пізніше хтось помістив частину уламків стели в стіни воріт, де вони використовувалися понад 2800 років.

Зараз цей артефакт, який свідчить про існування засновника династії, царя Давида, виставлений в Музеї Ізраїлю.

Як розповідав "Апостроф", раніше на півдні Ізраїлю під час розкопок були знайдені рідкісні тканини, пофарбовані царським пурпуровим фіолетовим кольором, які датуються часом легендарних царів Давида і Соломона.